Menu English

Oud-student Lava Ismail vertelt over haar studietijd

Ze heeft ook tips voor aankomend studenten!

Lava Ismail is afgestudeerd bij de community Tax, Law & Ethics van de opleiding Finance, Tax and Advice.

Je bent net afgestudeerd, en nu? 

Ja, en nu? Het fijne aan een hbo-opleiding is dat in je laatste fase van je studie een afstudeerstage loopt om hier je afstudeeronderzoek (scriptie) te schrijven. Naast het schrijven van je scriptie werk je ook drie á vier dagen mee in de praktijk. Fijn is dat je hierdoor de kans krijgt om het bedrijf te leren kennen, maar het bedrijf ook ziet wat jij in huis hebt. Veel studenten krijgen tijdens hun afstudeerstage een baan aangeboden en treden na hun stage in dienst bij hun afstudeerbedrijf. Tijdens je studie hoef je je mijns inziens daarom niet druk te maken of je na je studie wel een baan kan vinden. Er is veel vraag naar fiscalisten en zowel tijdens je derde- als vierdejaarsstage krijg je de kans om een half jaar mee te draaien bij een bedrijf. Dit maakt de kans dat je een baan aangeboden krijgt groter. 

Er zijn ook veel studenten die ervoor kiezen om niet direct aan de slag te gaan in de praktijk, maar zich eerst nog te focussen op het volgen van de (pre-)master. Dat is ook een mogelijkheid. Ook het combineren van het volgen van een (pre-)master en het werken is mogelijk. Kortom: na je studie is veel mogelijk, maar het belangrijkste is dat je werkt en (of) studeert op een plek waar je het naar je zin hebt. 

Wat vond je het leukst aan je studie?

Heel cliché, maar ik vond echt bijna alles leuk aan de studie. Vanaf de eerste dag word je ingedeeld in een klas van ongeveer 25 studenten, waardoor je direct studiegenoten leert kennen en dus absoluut geen nummer bent. Op de Rotterdam Business School worden colleges niet gegeven in de grote collegezalen, maar juist in klaslokalen. Dit zorgt mijns inziens voor verbinding tussen jou en de docent, maar ook tussen de studenten onderling. De HUBA-stage in het tweede jaar en de Taxweek in het derde jaar zijn wat mij betreft echt de hoogtepunten van de studie. Na het volgen van het vak en het bijbehorende project inkomstenbelasting zal je tijdens het tweede jaar van je studie voor een periode van drie weken in een wijkcentrum aangiften inkomstenbelasting opstellen namens de Belastingdienst. Dit is voor de meeste studenten de eerste keer dat je je opgedane kennis zal toepassen in de praktijk. Wat deze HUBA(hulp bij aangifte)-stage zo leuk maakt, is dat het hier niet enkel gaat om het opstellen van de aangiften inkomstenbelasting, maar ook om het gebruiken van je social skills. De doelgroep die je helpt is namelijk ontzettend divers (van oude mensen die van de gelegenheid gebruik maken om even met iemand te praten tot aan jongvolwassenen die de aangifte inkomstenbelasting echt niet begrijpen). Je voert hele mooie gesprekken tijdens deze stage en bent een bijzondere ervaring rijker.

Wat vond je minder leuk? 

Ik kan eerlijk gezegd niet zo 1-2-3 benoemen wat ik minder leuk vond aan de studie. Iedere student heeft wel een vak die hij of zij minder leuk vindt. Als ik terugdenk aan mijn studententijd zou ik bijna zeggen dat ik het minder leuk vond dat de opleiding maar vier jaar duurt en ik graag wat meer tijd op de hogeschool had doorgebracht. Als ik echt heel kritisch zou moeten zijn, dan zou ik zeggen dat de verdeling van de vakken over de verschillende blokken en verschillende jaren beter kon. Ik heb overigens begrepen dat dit inmiddels is aangepast. 

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Niet zo zeer iets dat ik zelf heb geleerd, maar waarvan ik wel heb ingezien dat dit belangrijker is dan gedacht: dat plezier in het volgen van de studie en het uitoefenen van een bepaald beroep veel belangrijker is dan het geld dat je met een baan kan verdienen. Als fiscalist kan je een goed salaris verwachten na het afronden van je studie. Echter, zonder interesse in het belastingrecht is een beroep als fiscalist niet uit te oefenen. Dit wist ik, maar ik was hier nog niet zó van bewust als dat ik dat nu ben. De studenten die uiteindelijk de studie niet afronden zijn ook meestal de studenten die geen interesse hebben in het belastingrecht of zich enkel hebben ingeschreven vanwege het geld dat je ermee kan verdienen. 

Heb je tips voor studenten die hier gaan studeren?

Kom naar de colleges, stel je vragen aan de docenten en blijf betrokken. De docenten van Hogeschool Rotterdam zijn heel betrokken, maar laten je ook heel vrij in het volgen van de studie. Het is als student makkelijk om op een vroege ochtend tóch te besluiten om niet naar het college te gaan en even uit te slapen, maar de kans op het behalen van een voldoende is vele malen groter als je de colleges bijwoont. Deze colleges bereiden je namelijk heel goed voor op het tentamen, waardoor je zelden voor verrassingen komt te staan. Daarnaast zijn de colleges zo ingericht dat er meer dan voldoende tijd is om je vragen te stellen. De docenten zijn daarom ook altijd bereid om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij het begrijpen van de stof. 

Waar sta je over 10 jaar?

Naast mijn baan bij EY ben ik momenteel bezig met de afronding van een tweede bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Of ik over tien jaar nog zal werken binnen de fiscale wereld durf ik niet met zekerheid te zeggen, omdat ik verschillende rechtsgebieden interessant vind. Ik hoop over tien jaar (nog steeds) een baan uit te oefenen waar ik elke dag met plezier naar mijn werk ga, elke week voor nieuwe uitdagingen sta en continu zal blijven leren. Mocht ik binnen de fiscale wereld blijven werken, dan zou ik het leuk vinden om (eventueel naast mijn baan als fiscalist) nieuwe fiscalisten op te leiden en les te geven op Hogeschool Rotterdam.