Menu Zoeken English
Finance, Tax and Advice

Tax Law & Economics voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Lijkt het je leuk om op belastinggebied te adviseren? Ben je analytisch, cijfermatig én communicatief sterk? Volg dan de differentiatie Tax Law & Economics van de opleiding Finance, Tax and Advice.

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van de diensten van een fiscalist. Dit is niet verwonderlijk, want de fiscale wet- en regelgeving is complex en constant aan verandering onderhevig. De beroepspraktijk staat dan ook te springen om allround fiscalisten. Het diploma van Finance, Tax and Advice met de differentiatie Tax Law & Economics biedt je een grote kans op een interessante baan met uitstekende carrièreperspectieven. Zo kun je kiezen voor een baan als tax-analist (en in een later stadium als belastingadviseur) bij een belastingadvies- of accountantskantoor, waar je alle voorkomende fiscale en financiële adviezen aan ondernemers en particulieren geeft. Een andere mogelijkheid is om als bedrijfsfiscalist te gaan werken bij een grote onderneming of overheidsinstelling. Je geeft dan advies over fiscale zaken en je verzorgt aangiften voor onder meer omzet-, loon-, inkomsten- en vennootschapsbelasting. Ook kun je als financieel adviseur bij een bank of verzekeringsmaatschappij terecht waar je adviseert over bank- en verzekeringsproducten. Tot slot biedt de Belastingdienst volop mogelijkheden om als fiscaal expert aan de slag te gaan. Je taak is om ingediende aangiftes op juistheid te checken en zo nodig met de belastingplichtige in gesprek te gaan.

Richtingen binnen Finance, Tax and Advice

Tax Law & Economics is een vierjarige differentiatie (afstudeerrichting) van de bacheloropleiding Finance, Tax and Advice. Naast Tax Law & Economics kun je ook kiezen voor de differentiatie Banking & Insurance. Ga je voor Banking & Insurance, dan word je opgeleid tot financieel adviseur en kun je na je afstuderen gaan werken bij een bank, een verzekeraar of een financieel advieskantoor.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Tax Law & Economics voltijd

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Laatste wijziging op 22-08-2018 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk

  Toelichting van de opleiding

  De cijfers gelden voor de opleiding Finance, Tax and Advice als geheel. Voor de differentiaties Banking & Insurance en Tax Law & Economics is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar.

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  2%

  Werkloos

  96%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar oriënteer je je op je opleiding en je toekomstige beroep. Je krijgt les in vakken als Belastingrecht, Bedrijfsadministratie en Bedrijfseconomie naast een aantal ondersteunende vakken, zoals Organisatiekunde, Algemene Economie, Commerciële Economie, Management, Ethiek en Duurzaamheid. Daarnaast voer je projectopdrachten uit, bezoek je bedrijven en woon je gastcolleges bij. Ook leer je goed te communiceren in het Nederlands en Engels.

  Na het eerste jaar

  Je kennis op het gebied van belastingrecht, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie wordt uitgebreid en verdiept en je brengt de opgedane kennis in de praktijk. In jaar twee ga je op oriënterende stage bij de Belastingdienst. In jaar drie ga je twintig weken op praktijkstage bij een bedrijf naar keuze waardoor je een goed beeld krijgt van je latere beroep. In het laatste jaar volg je gedurende twintig weken een verbredende of verdiepende minor en studeer je af met een onderzoek bij een externe opdrachtgever.

  Praktijk centraal in de opleiding

  Vanaf het eerste tot en met het vierde jaar loopt de beroepspraktijk als een rode draad door de opleiding. Zo wordt in het eerste en tweede jaar tijdens projectopdrachten veel aandacht besteed aan hoe het er in de praktijk aan toe gaat. In het tweede jaar ga je ook al de praktijk in: je verleent gedurende zeven weken ‘hulp bij aangifte’ op de werkvloer van de Belastingdienst. Hier help je belastingplichtigen, die het zich niet kunnen permitteren een belastingadviseur in te schakelen, met de aangifte inkomstenbelasting. Voor jou een bijzonder leerzame periode: niet alleen komen alle ins en outs van het aangifteprogramma aan de orde, er moet ook steeds worden uitgelegd waarom de cliënt een bepaald bedrag moet betalen of retour krijgt. Hierdoor krijg je volop inzicht in de effecten van aftrekposten en heffingskortingen. Het spreekt voor zich dat er ook een groot beroep gedaan wordt op je communicatieve vaardigheden.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar loop je 20 weken (vier dagen per week) praktijkstage bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Tijdens je stage kom je op vrijdag terug naar school om colleges te volgen.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy.

  Kom je er tijdens je hbo-opleiding achter dat studeren je wel ligt en zijn je studieresultaten aanleiding om je studiecarrière af te sluiten met een masteropleiding? Dit is na je hbo-opleiding mogelijk in 1 à 1,5 jaar. In overleg met de Erasmus Universiteit is er een doorstroomprogramma samengesteld dat zorgt voor een goede aansluiting op het masterprogramma Fiscale Economie. Met de minor word je vrijgesteld van het volgen van een schakelprogramma en stroom je direct in het masterprogramma in. Hierdoor boek je een jaar tijdwinst. Nadat je de doorstroomminor met goed gevolg hebt afgelegd en je bachelor hebt behaald, kun je daarna direct doorstromen naar de masteropleiding Fiscale Economie. De duur van deze masteropleiding is regulier 1 jaar.

  Heb je affiniteit met werken in het buitenland en wil je alles weten over het uitzenden van Nederlandse werknemers naar het buitenland en over het inlenen van buitenlandse werknemers door Nederlandse bedrijven? Zie jij jezelf al als een spin in het web, dan is deze minor zeker iets voor jou. De minor is gericht op het vakgebied van de mobility officer. In samenwerking met Stichting Expatise is een programma opgesteld dat bestaat uit zes thema's: internationaal ondernemen, HR strategie en beleid, internationale fiscaliteiten, internationaal arbeids(migratie)recht, internationale sociale verzekeringen en EG recht. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor de praktijk. In samenwerking met de Stichting Expatise zal er contact zijn met het bedrijfsleven.

  Ben je benieuwd wat er komt kijken bij het succesvol beëindigen en overdragen van een onderneming? En wil je weten hoe een ondernemer voorafgaand aan die bedrijfsoverdracht optimaal een inkomensvoorziening voor zijn oude dag opbouwt? Dan is de minor Bedrijfsoverdracht zeker iets voor jou! De vraagstukken die behandeld worden beslaan verschillende thema's en vakgebieden. Zo wordt er onder andere ingegaan op het proces over het vinden van een geschikte overnamekandidaat, de waardering van de onderneming, het ontwikkelen van een goede onderhandelingsstrategie, en fiscale/juridische vormgeving van de bedrijfsoverdracht.

   

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het vierde jaar voer je gedurende 14 weken individueel of met een medestudent een afstudeerproject uit. Je bent drie dagen per week (dinsdag, woensdag en donderdag) aanwezig op je afstudeerplek.

  Bachelorscripties

  Bekijk hieronder de laatste bachelorscripties voor een indruk van afstudeeronderwerpen.

  Internationale mogelijkheden

  Door de globalisering is de wereld een stuk kleiner geworden. De kans is dan ook erg groot dat je als afgestudeerde fiscalist op een internationale afdeling komt te werken. Binnen de opleiding bieden we je volop de gelegenheid om internationale ervaring op te doen tijdens je studietijd. Loop stage op Aruba, doe tijdens je minor onderzoeksvaardigheden op in Beijing, of schrijf je afstudeeropdracht bij een buitenlands adviesbureau. Dit alles behoort tot de mogelijkheden. Ben je wat honkvaster? Ook dan staan er voldoende internationale ervaringen op de agenda. Tijdens de International Tax Week werk je met studenten uit zes verschillende Europese landen aan diverse fiscale casusposities. Ben je in voor Marketing en Finance, dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een internationaal programma.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  4 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepsbeeld

  Als hbo-fiscalist zorg je ervoor dat het bedrijf waar je voor werkt voldoet aan de verplichtingen op het gebied van de fiscale wet- en regelgeving (ook wel Tax Compliance genoemd). Jouw praktische en toepasbare kennis en vaardigheden heb je nodig bij het indienen en controleren van belastingaangiftes, het geven van adviezen vanuit deze aangiftes, het ‘vertalen’ van jaarrekeningen naar aangiftes en het geven van fiscaal advies op basis van de aangifte.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe een dag van een professional eruit ziet.

  Doorstuderen

  Met je bachelor op zak kun je nog doorstuderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een post-hbo master, zoals de Master in Consultancy and Entrepreneurship of de Master in Finance and Accounting. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een universiteit.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2018

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.