Menu Zoeken English

Neem eens de trap!

Hogeschool Rotterdam

Sta jij nou alweer stil op de roltrap? Ik daag jou uit: neem de trap!

Vraagstelling

De roltrap. Het idee achter de roltrap is om de doorstroom op drukke locaties te bevorderen, zoals op stations. Helaas hebben wij als Nederlanders de functie van de roltrap veranderd van hulpmiddel naar transportmiddel. En dat is best gek in een land waar een gezondheidstrend heerst, en iedereen gek is op het aannemen van uitdagingen. Dus waarom willen wij in vredesnaam maar niet lopen op die roltrap? En valt er iets aan te doen, zodat de roltrap weer gebruikt kan worden zoals bedoeld?

Aanpak

Om er achter te komen wat mensen trekt om iets te doen, moest er worden gekeken naar het sociologische aspect. De mens doet vaak iets om drie redenen: ze volgen de andere mensen – kuddegedrag – of er staat een beloning tegen over de activiteit die ze ondernemen. Mensen zijn inderdaad bereid elkaar de roltrap op te volgen en elkaar na te doen, dus zou het ook mogelijk zijn ze er af te halen door middel van een beloning? Een test met een prototype (zie foto) in de Hogeschool gaf aan dat het mogelijk was om het gedrag van mensen te beïnvloeden door middel van die beloning.

Resultaat

Het resultaat is een idee: mensen worden uitgedaagd om de trap te nemen op openbare gelegenheden. Door middel van een papieren NFC- of RFID-chip aan de schoen, wordt de gebruiker midden op de trap via een speciale plaat gemeten en geregistreerd. Doet men dit vaak genoeg, dan worden ze op twee manieren beloond: als eerste met kortingen op producten en diensten (of misschien worden deze wel gratis!), en daarnaast is hij of zij gezonder bezig. Als extra gevolg raakt de roltrap leger, waardoor de mensen die deze echt nodig hebben die ook kunnen gebruiken om snel op een andere locatie te zijn.

Opleiding(en)

  • Creative Media and Game Technologies

Type

Project

Aan dit project werkten mee

T. Knulst

Downloads

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.