Menu English

Micro-gels voor Universitair Medisch Centrum

Universiteit Groningen

Chemiestudenten synthetiseren polymeren voor het maken van micro-gels met medische toepassingen.

Vraagstelling

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) bij de Bio-Inspired Synthetic Material Science groep wordt onderzoek gedaan naar bio-synthetische materialen voor medische toepassingen. Een voorbeeld hiervan zijn de microgels. Deze microstructuren bestaan uit een dispersie van opgevouwen polymeerketens in water. Aan de studenten van chemie is gevraagd om mee te helpen een aantal variaties van polymeren te synthetiseren in het laboratorium.

Aanpak

Een aantal derdejaars studenten deden in de literatuur een verkenning voor de synthese van diverse polymeren, waarna ze op het laboratorium een aantal synthetiseren. De polymeren worden onderling vergeleken op thermisch gedrag. Uit nieuwsgierigheid probeerden de studenten een aantal kleurstoffen in te kapselen in de polymeerdomeintjes van de microgel. Deze kleurstoffen worden gebruikt als modelverbinding en de mate van inkapseling is te meten met diverse analysetechnieken.

Resultaat

In totaal zijn er een aantal polymeren gesynthetiseerd en karakteriseerd. Momenteel onderzoeken de studenten de mogelijkheden voor inkapseling van een modelverbinding. Website: http://www.pvanrijn-bisms.nl/

 

Opleiding(en)

  • Chemie

Type

Project

Begeleider(s)

C.B. Minkenberg