Menu English

Verkorte studieroute mbo

Met een mbo-diploma Bouwkunde, Bouw en Infra of Middenkaderfunctionaris Bouw op niveau 4 kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Na een kort programma in juni/juli op het gebied van constructie en bouwtechniek, krijg je een advies of het 3-jarig traject voor jou geschikt is.

Voor vragen kun je mailen naar studievoorlichting@hr.nl.

Sanne volgde de verkorte mbo-route Bouwkunde

Ik ben Sanne en volg op dit moment het derde studiejaar van de opleiding Bouwkunde. Mijn stage (vier dagen stage, één dag school in de week) heb ik inmiddels succesvol afgerond bij een architectenbureau in Delft.

Om tot dit stadium te komen heb ik eerst een vierjarige opleiding op mbo-niveau gevolgd. Vanaf het moment dat ik mijn mbo-opleiding begon wist ik dat ik door wilde stromen naar een hbo-opleiding. Ik wil namelijk aan de slag bij een architectenbureau. Dit is wel mogelijk met een mbo-achtergrond, bijvoorbeeld als bouwkundig tekenaar, maar met een hbo-achtergrond zijn er voor mij meer mogelijkheden.

Dit is de reden dat ik afgelopen schooljaar ben begonnen aan de opleiding Bouwkunde van Hogeschool Rotterdam. Het is hier mogelijk om een verkort hbo-traject te volgen. Dit houdt in dat je de mogelijkheid krijgt om in drie jaar de opleiding af te ronden in plaats van de reguliere vier jaar.

We begonnen in een speciale schakelklas waarin alle mbo-leerlingen zijn gestart. Aan het einde van het eerste kwartaal wordt gekeken of de verkorte route mogelijk is. Mijn ervaring is dat het vooral het eerste kwartaal wennen is. De hoeveelheid werk is namelijk wel een verschil. Ik had natuurlijk al enige bouwkundige kennis, maar om dit in de projecten direct toe te passen was een echte uitdaging. Mijn resultaten gaven mij wel de mogelijkheid om na het eerste kwartaal door te stromen naar het tweede studiejaar. Dit heb ik dan ook gedaan, doorstromen naar de verkorte route was me gelukt! Voor mijn gevoel heb ik er goed aan gedaan het eerste kwartaal wat harder te werken want vanaf het moment dat ik in het tweede studiejaar zat, leek de druk voor mij te zijn afgenomen.

Mijn conclusie is dat het verkorte traject mij meer moeite kost dan het reguliere traject, maar dat dit voor mij 'één jaar korter studeren' oplevert. Dat maakt de geleverde arbeid om dit te bereiken voor mij de moeite waard!

Sanne Luider

Van mbo naar hbo Bouwkunde

Ik heb mijn Bouwkunde mbo-diploma niveau 4 op zak, maar besloot door te studeren. Ik koos voor de opleiding Bouwkunde aan Hogeschool Rotterdam.

Na mijn inschrijving werd ik uitgenodigd voor 'adviesdagen'. Deze adviesdagen helpen bij het beoordelen of het verkorte bachelortraject geschikt voor je is. Ik kreeg het advies om de reguliere route te vervolgen. In eerste instantie vond ik dit jammer maar heb ik dit advies geaccepteerd. Je krijgt dit advies immers voor je eigen studiesucces.

Het eerste kwartaal had ik meteen positief afgerond. Door te bikkelen heb ik een mooie cijferlijst. In het begin merkte ik dat ik een stuk verder was dan medestudenten. Dit komt natuurlijk omdat ik al vier jaar Bouwkunde vakken had gevolgd en de vwo'ers en havisten in mijn klas niet. Het tempo ging wel snel omhoog, maar ik kon het bijbenen. Vooral de projectvakken en wiskunde zijn voor mij lastig. Omdat ik voor het tekenprogramma AutoCAD een vrijstelling kreeg, kon ik die tijd goed benutten voor wiskunde. De tijd die ik overhoud bij vakken die ik al goed beheers, kan ik besteden aan de vakken waar ik meer moeite mee heb. Zo breng ik mijn studieproces mooi in evenwicht.

Achteraf gezien ben ik blij dat ik de reguliere route van Bouwkunde doorloop. Ook uit het eerste studiejaar leer ik veel. De reguliere route heeft wat dat betreft echt genoeg uitdagingen voor mij.

Jeroen Visscher

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen