Menu Zoeken English

Auto-immuniteit en depressie

Auto-immuniteit en depressie

Onderzoek naar veranderingen in het immuunsysteem van mensen met een psychotische depressie.

Vraagstelling

De centrale vraag was of er veranderingen te vinden zijn in het immuunsysteem van mensen met een psychotische depressie. Is bij hen misschien sprake van auto-immuniteit? Uit de literatuur is namelijk bekend dat er vaker auto-immuunziekten voorkomen bij psychiatrische patiënten.

Aanpak

Sanae deed met 116 patiënten monsters een interessante ontdekking. Zij stelde vast dat bijna een kwart (22 procent) van deze patiënten met een psychotische depressie auto-antistoffen aanmaakte tegen het GAD-enzym. Dat is veel hoger dan bij gezonde mensen. Het enzym GAD zet glutamaat om in twee andere stoffen (GABA en koolstofdioxide). Als het GAD te laag is in het glutamaat - dus niet omgezet kan worden - kan dat een verstoring in de hersenen veroorzaken. En dat kan uiteindelijk leiden tot een psychotische depressie.

Resultaat

De resultaten van het onderzoek versterken het idee dat auto-immuniteit een rol speelt bij depressie. Het onderzoek is gepubliceerd in een afstudeerscriptie die in mei werd beloond met de Zilveren Vlam, een jaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging bioMedisch Laboratoriummedewerkers.

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

M. Heemskerk

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen