Ga direct naar de content

Bedrijfskunde MER voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

De opleiding Bedrijfskunde MER maakt je tot een echt multitalent. Je combineert kennis en vaardigheden vanuit verschillende vakgebieden bij het analyseren en oplossen van bedrijfskundige vraagstukken.

Als afgestudeerde aan de opleiding Bedrijfskunde MER ben je een echte samenwerker. Je opereert als professional tussen vakspecialisten voor goede resultaten. Je zorgt ervoor dat mensen de juiste beslissingen kunnen nemen, omdat je de situatie inzichtelijk kunt maken. Je communiceert helder en begrijpt de taal en de belangen van verschillende partijen. Tijdens de opleiding krijg je inhoudelijke kennis mee van de verschillende disciplines die het bedrijfskundige werkveld bestrijken. Hierdoor ben je in staat om uitdagingen aan te gaan, problemen te voorzien en de juiste adviezen te verstrekken aan verschillende stakeholders. In je opleiding staat je toekomstige werkveld centraal. Daardoor kun je na het behalen van je diploma met kracht en visie aan het werk, zowel in het (internationale) bedrijfsleven, als bij de overheid.

Deze opleiding is onderdeel van de Rotterdam Business School.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Bedrijfskunde MER voltijd

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 12-05-2016 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.6
  Landelijk gemiddelde 3.9
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 224
  Landelijk gemiddelde 161
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk gemiddelde 12-18
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 59%
  Landelijk gemiddelde 61%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 35%
  Landelijk gemiddelde 45%
  doorstuderen
  Deze opleiding 15%
  Landelijk gemiddelde 19%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 61%

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  Het eerste jaar is bedoeld om je een goede indruk te geven van de opleiding en de beroepen waarvoor Bedrijfskunde MER opleidt. Je maakt kennis met de disciplines bedrijfskunde, economie, management en recht in verschillende (praktijk)opdrachten die je individueel of in groepsverband uitvoert. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden – schriftelijk en mondeling – in de Nederlandse en Engelse taal en je volgt bedrijfskundige, juridische en economische vakken.

  Na het eerste jaar

  In de hoofdfase ga je dieper in op de stof en maak je verder kennis met het (internationale) werkveld. Inspirerende en invloedrijke personen uit het bedrijfsleven geven gastcolleges. In het tweede jaar staat de overheid, non-profit organisatie en de internationale beroepscontext centraal. Ook doe je in dit jaar een buitenlandse ervaring op tijdens de international week. In het derde jaar leer je op managementniveau beslissingen te nemen en loop je stage. In het vierde jaar studeer je af en onderzoek je een concreet probleem bij een organisatie en doe je een voorstel voor procesoptimalisatie.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het eerste semester van het derde jaar loop je stage. De stage omvat vaak een meervoudige opdracht met uitvoerende componenten.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Pirmin Blaak zijn stage bij Atomic Energy Drink ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.

  Bekijk de minors

  Student van een andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Het laatste half jaar van de opleiding besteed je aan je afstudeeropdracht. Je gaat daarvoor op afstudeerstage bij een bedrijf of organisatie.

  Bachelorscripties

  Bekijk hieronder de laatste bachelorscripties voor een indruk van afstudeeronderwerpen.

  Internationale mogelijkheden

  Bij Bedrijfskunde MER is internationalisering een belangrijk onderdeel van de opleiding. Rotterdam is een wereldstad die mondiaal steeds meer op de kaart wordt gezet. Je kunt op verschillende manieren een extra dimensie aan je opleiding toevoegen: uitwisselingsweken met buitenlandse partnerinstellingen, studiereizen en stage lopen of afstuderen in het buitenland. Een studieperiode of stage in het buitenland vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en is bovendien een unieke kans om met mensen in een andere omgeving te werken of studeren.

  Bekijk de film over de internationale mogelijkheden.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Bedrijfskunde MER een honoursprogramma voor je aan.

  Als je het honoursprogramma succesvol hebt gevolgd en afsluit aan het einde van je vierde jaar, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

   

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Bedrijfskunde MER een honoursprogramma voor je aan.

  Als je het honoursprogramma succesvol hebt gevolgd en afsluit aan het einde van je vierde jaar, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

   

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen les per week
  25 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen les per week
  25 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Business Administration (BBA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Bedrijfskundigen groeien vaak door naar functies als manager, procesveranderaar of consultant. Bijvoorbeeld in het internationale bedrijfsleven of in de zakelijke dienstverlening, maar ook bij de overheid of een maatschappelijke organisatie. Of ze beginnen zelf een start-up. Je solide bedrijfskunde basis kun je gebruiken binnen diverse (dienstverlenende) organisaties:

  • (Internationale) bedrijfsleven;
  • Financiële en juridische zakelijke dienstverlening;
  • Overheid;
  • Maatschappelijke ondernemingen;
  • de nieuwe ondernemingen.

  Voorbeelden van functies van afgestudeerden van de opleiding zijn:

  • Accountmanager (bij bank- en verzekeringswezen);
  • Beleidsmedewerker bij overheden;
  • Consultant;
  • Finance manager;
  • Operational manager;
  • Controller;
  • Auditor van processen en kwaliteitssystemen (ISO, INK);
  • Juridisch medewerker;
  • Projectleider;
  • Subsidieadviseur;
  • Ondernemer;
  • Bank- en verzekeringsspecialist.

  Kortom, een scala van mogelijkheden waarmee jij het geleerde in de praktijk kan brengen.

  Doorstuderen

  De opleiding heeft een samenwerkingsverband met de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). We bieden je de mogelijkheid om in één collegejaar zowel het premaster programma af te ronden als je hbo-bachelor te behalen. Dit betekent dat je daarna gelijk kunt deelnemen aan één van de 12 verschillende bedrijfskundige masters op de RSM; dit levert een volledig collegejaar voordeel op ten opzichte van reguliere HR-studenten.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2016

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.