Beroepen

Wat kun je doen na je opleiding?

Na het afronden van de studie zijn er in Nederland en in het buitenland volop kansen bij bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen. Van lichte voertuigen naar speciale voertuigen. Van personenauto's naar bussen. Van vrachtwagens naar racewagens!

Je kunt onder andere aan de slag als:

Autotechnisch ontwerper

Als autotechnisch ontwerper ontwikkel je oplossingen op maat voor ontwerpvraagstukken. Dit kunnen vraagstukken zijn waarbij een heel nieuw voertuig ontworpen wordt, of waarbij een specifieke deeloplossing ontwikkeld moet worden, zoals een wielophanging of nog meer in detail een bijzondere veerconstructie. Met de eisen die aan het complete voertuig worden gesteld als uitgangspunt, kom je methodisch tot een product dat bijdraagt aan de functionaliteit van het voertuig. Uiteraard voldoet dit product ook aan de eisen die specifiek daaraan gesteld worden, zoals sterkte en stijfheid, duurzaamheid, gewicht en 'lifecycle costing'. Je denkt hierbij 'out of the box' en overweegt meerdere oplossingen en het gebruik van innovatieve materialen en verbindingstechnieken.

Construction Analyst

De construction analyst is een ingenieur die het fijne van constructies wil weten, om deze door te ontwikkelen zodat ze lichter, goedkoper of sterker gemaakt kunnen worden. Door gebruik te maken van state-of-the-art softwarepakketten, die gebaseerd zijn op de Eindige Elementen Methode, ben je in staat om een grondige analyse uit te voeren van de constructie onder de belastingcondities waaraan deze wordt blootgesteld. Daarbij denk je dus zowel na over het gebruik van het complete product en de eisen die daaraan gesteld worden, als over de constructie op detailniveau en de eisen aan het gebruikte materiaal.

Quality of Production Engineer

Niet alleen de auto, maar ook de productie ervan moet gestroomlijnd worden. De quality (of production) engineer houdt zich bezig met bewaken van kwaliteit en optimaliseren van het productieproces. Hierbij overweegt hij hoe dit proces zo 'lean' mogelijk kan worden gemaakt, zodat kosten laag blijven en het rendement hoog. Met als uitgangspunt een onderzoek naar de huidige prestaties van de productielijn, ontwikkelt en implementeert de quality engineer oplossingen ter verbetering.

Sales Engineer

De sales engineer is het aanspreekpunt van de klant. Hij gaat in overleg met de opdrachtgever op zoek naar een oplossing op maat. Soms kan dat door bestaande producten en deelsystemen bij elkaar te voegen, maar het kan ook betekenen dat er nieuwe producten of deelsystemen ontwikkeld moeten worden. Hiermee geeft de sales engineer een belangrijke input voor de Research & Development-afdeling.

Test Engineer

Ontwikkelen van testplannen en verwerken en interpreteren van gegevens behoren tot de taak van de test engineer. Door prestaties van systemen (motoren, complete voertuigen enz.) te valideren in de praktijk ben jij de laatste schakel van Research & Development en bepaal jij uiteindelijk waar nog beslissende aanpassingen aan ontwerp of prestaties moeten worden gedaan.

Vehicle Electronics Engineer

Auto's bevatten in toenemende mate elektronische systemen. Deze zijn ontwikkeld om het comfort, de veiligheid, maar ook de prestaties van een voertuig te verbeteren. In het laatste geval in de huidige tijd het brandstofverbruik 'from well to wheel' een zeer belangrijke factor. Deze ontwikkelingen hebben inmiddels geleid tot systemen als Automatic Cruise Control en Electronic Stability Program enerzijds en tot de elektrificatie van voertuigen anderzijds, waarbij hybride aandrijflijnen vandaag de dag een rol van betekenis spelen. Als vehicle electronics engineer werk je aan de ontwikkeling en optimalisatie van deze systemen, waarbij je tevens de veiligheid van de systemen zelf waarborgt.

Vehicle Performance & Safety Engineer

De vehicle performance & safety engineer houdt zich bezig met prestaties, verbruik en veiligheid van een voertuig. Als Performance engineer ben je in staat om een analyse uit te voeren van het gedrag van een voertuig en weet je op welke manieren je dit kunt beïnvloeden om uiteindelijk tot de gewenste prestaties te komen. Het is daarnaast jouw verantwoordelijkheid om de veiligheid van het voertuig te garanderen, maar uiteraard kun je je kennis en (computer)vaardigheden ook aanwenden om de maximale prestaties uit bijvoorbeeld een circuitauto te halen.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.