Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Beroepstaken centraal
Het programma van de opleiding Onderwijsondersteuner Technisch beroepsonderwijs bestaat uit een onderwijskundig en een beroepsvoorbereidend deel, een vaktechnisch deel en een deel dat plaatsvindt in de beroepspraktijk. In de opleiding staan zes beroepstaken centraal waarin kennis van onderwijskundige en beroepsvoorbereidende onderdelen 'just-in-time' aangeboden worden. De beroepstaken lopen op qua complexiteit, sturing en begeleiding. Bij het uitvoeren van beroepstaken worden de competenties van studenten op verschillende manieren ontwikkeld.
Het eerste jaar
Het programma van het eerste studiejaar van de opleiding is voor alle studenten aan de opleiding Onderwijsondersteuner Technisch beroepsonderwijs identiek en vormt een inleiding op het beroep, de basiskennis en basisvaardigheden en het studeren. Hierbij staan de volgende vragen centraal: "Wat houdt het beroep van leraar in?", "Wat kan ik al?" en "Hoe leer ik?". In het eerste jaar ligt het zwaartepunt bij wiskunde, mechanica, energie & duurzaamheid en ICT.
Het tweede jaar
In het tweede jaar bekwaam je je verder in de basisvaardigheden van het beroep. De vakspecialisatie wordt doorgezet. Daarnaast krijg je twee wiskundecursussen aangeboden ter verdere verdieping waardoor je voorbereid bent op een eventuele doorstroom naar de bacheloropleiding. Het leren vindt plaats door te werken met beroepstaken in de praktijk. De stage rond je door middel van een assessment formeel af in het tweede jaar.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.
Keuze en ondersteuning
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een studieloopbaancoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenPeriode 1
- Inleiding Wiskunde
- Inleiding Bedrijfskunde
- Beroepstaak - Leraar worden
- ICT in het onderwijs
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Periode 2
- Inleiding mechanica
- Beroepstaak - Mijn doelgroep
- ICT in het onderwijs
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Periode 3
- Wiskunde
- Inleiding computertekenen
- Techniek breed
- Beroepstaak - Vakdidactiek
- ICT in het onderwijs
- Taalsignalering
- Studieloopbaancoaching
- Stage
Periode 4
- Energie en duurzaamheid
- Techniek breed
- Automatiseringstechniek
- Drama
- Studieloopbaancoaching
- Stage
Periode 1
- Wiskunde
- Beroepstaak - Kijk op leren
- ICT in het onderwijs
- Studieloopbaancoaching
- Stage
- Keuzeonderwijs
Periode 2
- Wiskunde
- Vakspecialisatie
- Beroepstaak - Beroepsethiek
- Studieloopbaancoaching
- Stage
Periode 3
- Praktijk Technisch beroepsonderwijs
- Beroepstaak - Vakdidactiek
- Beroepstaak - Afstuderen
- Studieloopbaancoaching
- Stage
Periode 4
- Praktijk Technisch beroepsonderwijs
- Beroepstaak - Vakdidactiek
- Beroepstaak - Afstuderen
- Logopedie
- Studieloopbaancoaching
- Stage
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Als Onderwijsondersteuner niveau 2 geef je zelfstandig les in het beroepsonderwijs en begeleid je practica. De lessen geef je aan leerlingen die een opleiding volgen voor jouw vak. De Onderwijsondersteuner werkt bij de uitvoering van zijn taken zelfstandig in het onderwijsleerproces en met een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de inhoud en de vorm daarvan. De zelfstandigheid is ingekaderd binnen de lijnen van het curriculum waarvoor het lerarenteam eindverantwoordelijk is. De tweedegraads leraar is en blijft leidend ten aanzien van het primaire proces. De onderwijsondersteuner onderscheidt zich in zelfstandige verantwoordelijkheid binnen het primaire proces van de onderwijsondersteuner op mbo-niveau 4 en beschikt ook altijd over een vakinhoudelijke specialisatie in een vak/leergebied.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.