Menu Zoeken English

ICT Internet of Things deeltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Associate degree, ook beschikbaar in voltijd

 • Taal

  Nederlands

Vind je het leuk om met behulp van IT en sensoren slimme oplossingen te bedenken? Dan is deze praktijkgerichte tweejarige opleiding iets voor jou!

De wereld van morgen staat vol met apparaten die via internet aan elkaar zijn verbonden. In deze opleiding leer je alles over een innovatief sterk groeiend werkveld waar smart devices zorgen voor een betere wereld. Je programmeert en zoekt oplossingen om mens en techniek te verbinden. Stoplichten gaan bij regen vaker op groen voor fietsers, vuilniscontainers geven aan wanneer ze bijna vol zijn, ‘smart ziekenhuisbedden’ waarschuwen als een patiënt uit bed dreigt te vallen, ‘smart buildings’ reageren op actief gebruik en scheepsmotoren signaleren op tijd storingen. Ook de inzet van Internet of Things (IoT) in de industrie en in de haven kent oneindig veel mogelijkheden.

Tijdens het eerste jaar verken je de verschillende mogelijkheden van IoT. In het tweede jaar ga je je specialiseren binnen je eigen werkveld. De opleiding is heel praktisch en veel opdrachten voer je uit op je werkplek. Na je afstuderen kun je advies geven over slimme inzet van sensoren en IT en kun je zelf een IoT-toepassing maken.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
ICT Internet of Things deeltijd

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Thema's

  De deeltijdopleiding bestaat uit vier semesters van elk 30 studiepunten (ECTS) met de volgende thema’s:

  1. Discovering IoT
  2. Verdiepen en werkpraktijk
  3. Experimenteren
  4. Integreren en afstuderen

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar van de opleiding ontdek je verschillende mogelijkheden van IoT en ontwikkel je IoT-toepassingen. De opleiding is praktijkgericht en je maakt opdrachten die aansluiten op het werkveld en je eigen werkplek. Je leert om praktijkvraagstukken op te lossen. Tijdens het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken zoals sensortechniek, programmeren, netwerken, elektrotechniek, security en userinteractie. Je leert een operationeel team aan te sturen en een gezamenlijk resultaat op te leveren.

  Het tweede jaar

  In het tweede jaar specialiseer je je binnen je eigen werkveld. In het eerste half jaar ga je experimenteren op school binnen het werkplaatsproject. Ook volg je vakken zoals data, security en design. Tevens bereid je je in deze periode voor op het afstuderen. In het tweede half jaar studeer je af op een onderwerp binnen je eigen organisatie. Naast het afstuderen volg je vakken zoals ethiek en state of the art. 

  Werk en studie

  Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden

  Keuze en begeleiding

  Keuze

  Via de afstudeeropdracht die je kiest, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Begeleiding

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een docentcoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  1 dag les per week
  12 uren zelfstudie per week
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Beroepsbeeld

  Met je Associate degree ICT Internet of Things kun je bij zowel kleine als grote organisaties gaan werken. Dit hoeven niet per se ICT-bedrijven te zijn. Je kunt ook bij bedrijven in andere sectoren aan de slag als IoT’er.

  Dit nieuwe werkveld ontwikkelt zich razendsnel waardoor er veel nieuwe arbeidsmogelijkheden ontstaan. Denk aan adviseur, ontwikkelaar en installateur voor IoT-toepassingen voor bijvoorbeeld industrie, zorg, tuinbouw en haven. De precieze inhoud van je functie is afhankelijk van de aard en de omvang van het bedrijf. 

  Doorstuderen

  Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

  Bekijk je doorstroommogelijkheden

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

  Wijzig cookie-instellingen