Ga direct naar de content

In Touch

Onderzoek naar eenvoudige computerspelletjes op de iPad en implementatieproject
Publicatiedatum: 01 september 2011

Zorgprofessionals willen mensen met dementie graag ondersteunen bij het doen van activiteiten, maar voor één-op-één begeleiding ontbreken vaak tijd en middelen. Vanwege de toenemende behoefte aan individuele activiteiten is onderzocht of het spelen van eenvoudige computerspelletjes, de zogenoemde happy games, op de iPad van invloed is op hun stemming en hun gedrag.

Toon:

In veel ouderenzorginstellingen wordt al gebruik gemaakt van multimediatoepassingen voor mensen met dementie, zoals De Verhalentafel en de BrainTrainerPlus. De drie grootste zorgorganisaties in Rotterdam (Aafje, Laurens en Humanitas) hebben een toenemende behoefte aan individuele activiteiten en zagen mogelijkheden om eenvoudige computerspelletjes,de zogenoemde happy games, als een zinvolle en plezierige activiteit zelfstandig zonder ondersteuning op de toen net ge├»ntroduceerde iPad (2010) aan te kunnen bieden. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft daartoe een project opgezet om te onderzoeken of mensen met dementie een positieve invloed op hun stemming en hun gedrag ervaren tijdens het spelen van happy games.

Top-Up subsidie

Eind 2016 is er Top-Up subsidie toegekend om vooral de beoordeling en selectie van games voor mensen met dementie verder uit te werken. Hierdoor zal de toepassing in het onderwijs en de praktijk vergemakkelijkt en vergroot worden. 

Randvoorwaarden ontwerp happy games

Download het rapport

Evaluatie van individuele happy games

Download het eindrapport

Ontwerp en ontwikkeling van iPad cover

Download het rapport

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.