Ga direct naar de content

Couveusestoplicht

Ontwikkeling van een handdesinfectie feedbacksysteem
Publicatiedatum: 01 september 2013

Het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een handdesinfectie feedbacksysteem bij couveuses op de neonatale intensive care unit (NICU). Deze moet de naleving en effectiviteit van de handhygiëne verbeteren bij medewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor prematuur geboren kinderen.

Toon:

Dit project is gestart na signalen van zowel artsen, verpleegkundigen en ouders dat de handhygiëne in ziekenhuizen niet optimaal is. Het is een vervolg op het project Schone handen.

Slechte handhygiëne verhoogt het risico op bloedbaaninfecties. Een handdesinfectie-feedback-systeem verbetert de handhygiëne compliance; bevordert de veiligheid voor prematuur geboren kinderen. Prematuur geboren kinderen hebben een groot risico op een bloedbaaninfectie, doordat hun afweer nog onvoldoende is. Goede handhygiëne verlaagt het infectierisico met ongeveer 40%, maar wordt door de hectiek regelmatig vergeten. Bij eerdere studies bleek het effect van verbetering van handhygiëne na enige tijd weer weg te ebben. Een nieuwe technische innovatie moet zorgen dat het hygiënisch gedrag rondom de couveuse blijvend verbetert.

Er is een handdesinfectie-feedback-systeem ontwikkeld, te vergelijken met een ‘stoplicht’ dat op groen gaat indien de handen op juiste wijze zijn gedesinfecteerd. Het systeem bestaat uit een elektrische dispenser met display, microcomputer, LED-verlichting en Wifi-zender, verbonden aan de couveuse. ‘Groen licht’ op de couveusedeur en het display geeft aan dat adequate handdesinfectie is toegepast en de couveusedeur mag worden geopend. Data over naleving wordt draadloos verzonden en een dashboard toont de behaalde handhygiënenaleving per couveuse. 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.