Ga direct naar de content

WoonWijzer

Onderdeel van de Academische Werkplaats Samen Doen

Prettig wonen is geen bijzaak en geen luxe, maar noodzaak. Wonen betekent een plek hebben waar iemand zich veilig moet voelen, een basis, waar je tot jezelf kunt komen, zeggenschap hebt en waar je vrienden ontvangt. Als je thuis niet prettig aanvoelt, dan kun je ook niet meedoen in de samenleving. Een adequate woonplek is voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. In het kader van de Academische Werkplaats Autisme Samen Doen! gaan Kenniscentrum Zorginnovatie en haar samenwerkingspartners een WoonWijzer ontwikkelen, waarin bestaande en nieuwe kennis over wonen wordt gebundeld en toegankelijk wordt gemaakt.

Toon:
Literatuurstudie

Coolen (2006) suggereert dat een huis meer is dan alleen een plek waar mensen wonen: het is de kern van een cruciale relatie tussen het individu en zijn of haar omgeving. Het is meer dan een beschutte plek, een plaats waar betekenis wordt gecreëerd en waar men zich uitdrukt, waar privacy en delen onderdeel van uitmaakt, “het primaire anker van een individu binnen de omgeving” (2006:185).

Voordat de WoonWijzer ontwikkeld kan worden, onderzochten we eerst wat er bekend is over wonen voor mensen met autisme, waar de behoeften liggen en waar de knelpunten.

Methode

Kenniscentrum Zorginnovatie voert in samenwerking met de leden van de werkgroep Wonen een internationale en een nationale literatuurstudie uit, gericht op artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, beleidsdocumenten, visiedocumenten en artikelen in bladen van belangenverenigingen.

Het doel van deze literatuurstudie is:

  • bestaande literatuur (Engels en Nederlands) te categoriseren;
  • thema’s, kwesties en patronen te identificeren;
  • richting geven aan vervolgonderzoek door de werkgroep.

Het inmiddels gerealiseerde rapport is bedoeld als groeidocument. Nieuwe literatuur zal er in opgenomen worden. Uiteindelijk zal deze literatuurstudie onderdeel uitmaken van de WoonWijzer die wordt ontwikkeld.

Publicatie

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.