Menu Zoeken English

Transitie naar Moederschap

Samen beslissen in de verloskundige zorg
Publicatiedatum: 01 januari 2015

Toekomstige moeders willen steeds meer zelf keuzes maken in de verloskundige zorg. Om als verloskundige aan te sluiten bij hun gedachten- en besluitvormingsprocessen wordt in samenwerking met studenten de zorgbehoeften van deze vrouwen, en de mogelijkheden van verloskundigen, identificeren.

Toon:

Introductie

Zwangere vrouwen willen steeds meer zelf keuzes maken in de verloskundige zorg. Bovendien willen zij de verantwoordelijk nemen voor hun eigen gezondheid en die van hun baby. Om dit te kunnen, hebben ze behoeften aan proactieve ondersteuning van de verloskundige. Hieraan kan inhoud gegeven worden door in te zetten op gezamenlijke besluitvorming.

Gezamenlijke besluitvorming krijgt daarom steeds meer een grotere rol binnen de verloskundige zorg. Hierbij is het belangrijk dat vrouwen de ruimte krijgen om hun wensen en waarden in te brengen bij beslissingen en dat zorgverleners luisteren en meewerken om de gewenste keuze te bereiken. Op die manier kan er wederzijds begrip ontstaan, waardoor er keuzes gemaakt kunnen worden waarbij de persoonlijke omstandigheden van de zwangere vrouw een belangrijke rol spelen.

Hoewel dit allemaal rooskleuring klinkt, blijkt dat vanuit de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen geen uitwerking is in de standaardeisen en richtlijnen voor de prenatale- en postnatale begeleiding van verloskundigen op het gebied van transitie naar moederschap. De conclusie is dan ook dat begeleiding van verloskundigen op het thema ‘transitie naar moederschap’ niet op systematische wijze wordt toegepast in de verloskundige zorg.

Projectbeschrijving

Onderzoek naar de ‘transitie naar moederschap’ zal uitgevoerd worden vanuit de levensloopbenadering, en vanuit de zorgperiodes

  1. zwanger worden
  2. zwangerschap
  3. na de bevalling

Onderzoek is theorievormend en onderwijs- en praktijksturend. Onderzoek door studenten Verloskunde wordt verricht binnen hun afstudeeropdrachten of binnen het Honours programma. Samenwerking met studenten van andere opleidingen is hierin een mogelijkheid. Kenniscentrum Zorginnovatie en de beroepspraktijk zullen hierbij fungeren als opdrachtgevers en als begeleiders.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen