Menu Zoeken English

Rouwzorg op de IC

Rouwzorg voor verpleegkundigen bij naasten van patiënten op de intensive care: een goed voorbeeld

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 15.000 mensen op een intensive care (IC). Dat is ingrijpend voor naasten. Altijd gaat er een periode van onzekerheid en angst aan vooraf – kort of lang - en de situatie op een IC is niet bevorderlijk voor een intiem afscheid. In de ontwikkeling van palliatieve zorg in Nederland bestond weinig aandacht voor de IC en zorg gericht op de sociale, psychische en spirituele dimensies van leven en sterven en op het ondersteunen van naasten, is daardoor op de IC onvoldoende ontwikkeld. In dit project werken we een ‘goed voorbeeld’ van het Erasmus MC uit van hoe verpleegkundigen naasten kunnen bijstaan rond het overlijden van een dierbare op de IC. We hebben ervaren dat dit nabestaanden kan helpen om de situatie beter te verwerken. We gebruiken methoden (een ‘toolbox’) die verpleegkundigen hebben ontwikkeld en geleerd. Dit gaan we in een breed samenwerkingsverband verfijnen, beschrijven en verspreiden.

Toon:

Samenwerking

Hogeschool Rotterdam (Kenniscentrum Zorginnovatie en opleiding Verpleegkunde), Stichting FCIC/ IC-Connect, Erasmus MC in Rotterdam, het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en het Gelreziekenhuis in Apeldoorn.

Financiering

ZonMw Programma: Verpleging en Verzorging - beschrijven goede voorbeelden

 

Looptijd

Augustus 2020 tot augustus 2021

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen