Menu Zoeken English

Rouwzorg op de IC

Rouwzorg voor verpleegkundigen bij naasten van patiënten op de intensive care: een goed voorbeeld

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 15.000 mensen op een intensive care (IC). Dat is ingrijpend voor naasten. Altijd gaat er een periode van onzekerheid en angst aan vooraf – kort of lang - en de situatie op een IC is niet bevorderlijk voor een intiem afscheid. In de ontwikkeling van palliatieve zorg in Nederland bestond weinig aandacht voor de IC en zorg gericht op de sociale, psychische en spirituele dimensies van leven en sterven en op het ondersteunen van naasten, is daardoor op de IC onvoldoende ontwikkeld. In dit project werken we een ‘goed voorbeeld’ van het Erasmus MC uit van hoe verpleegkundigen naasten kunnen bijstaan rond het overlijden van een dierbare op de IC. We hebben ervaren dat dit nabestaanden kan helpen om de situatie beter te verwerken. We gebruiken methoden (een ‘toolbox’) die verpleegkundigen hebben ontwikkeld en geleerd. Dit gaan we in een breed samenwerkingsverband verfijnen, beschrijven en verspreiden.

Toon:

Projectbeschrijving

Met dit project willen we intensive care (IC)-afdelingen, en specifiek verpleegkundigen, motiveren en ondersteunen om gestructureerd aandacht te besteden aan afscheid en rouw bij naasten en nabestaanden van patiënten die overlijden op de IC-afdeling. We doen dit door middel van de beschrijving en verspreiding van ons ‘goede voorbeeld’: een praktische toolbox. met daarin:

  1. handvatten voor communicatie, zoals een informatiefolder over verlies en rouw, een condoleancekaart en een checklist met relevante onderwerpen om te bespreken in het proces van sterven en overlijden;
  2. een afscheidsmand met gedichtenbundels, spirituele attributen en ondersteunende materialen om een blijvende herinnering te maken zoals het afknippen van een haarlok en aanbieden om een vingerafdruk te maken met een stempelkussen; en
  3. tips voor het organiseren van nazorg, zoals een herdenkingsbijeenkomst en telefonische follow-upgesprekken door IC-verpleegkundigen 2 tot 4 maanden na het verlies.

De onderdelen van deze toolbox werden geselecteerd op basis van literatuur, ervaringen van IC-verpleegkundigen en suggesties van ervaringsdeskundigen bij stichting FCIC (Family and patiënt Centered Intensive Care).

In dit project hebben we een drietal activiteiten gepland:

  1. Verfijning en aanvulling op bestaande interventies in de toolbox voor toepassing in andere IC-omgevingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan materialen voor verschillende rituelen, gedichtenbundels in verschillende talen, mogelijkheden voor muziek, massageolie en andere verzorgende producten, sfeer makende attributen, fotografie en face2face follow-up.
  2. Educatie en communicatie over toepassing van de toolbox-onderdelen in verschillende situaties.
  3. Valorisatie van de resultaten, door het beschrijven en delen van het proces en de resultaten van het project.

Verbinding met het onderwijs

Er bestaat nauwe samenwerking met de minor Acute Zorg voor studenten van de opleiding verpleegkunde. Studenten van deze minor doen literatuurstudie en praktijkonderzoek naar culturele aspecten bij overlijden waarbij verpleegkundigen een ondersteunende rol hebben in het rouwproces van naasten.

Aandacht voor het ondersteunen van naasten van patiënten in initiële en vervolgopleidingen voor verpleegkundigen is nog niet vanzelfsprekend. De toolbox en de (educatieve) materialen en methoden kunnen ingepast worden in het onderwijs.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen