Menu English

Rolmodellen zelfmanagementondersteuning

Hoe kunnen klinische leiders een rolmodel zijn voor studenten en collega’s bij het ondersteunen van zelfmanagement

Veel verpleegkundigen vinden het ondersteunen van zelfmanagement lastig en studenten ervaren een grote kloof tussen wat zij in de opleiding leren en wat ze in de praktijk ervan terugzien. Tegelijkertijd zijn er verpleegkundigen die het wel lukt, ondanks hectiek van alledag, om zelfmanagement te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat rolmodellen een effectief middel zijn om gedrag aan te leren. In dit onderzoeksproject wordt samen met de opleiding Verpleegkunde en het werkveld onderzocht welke verpleegkundigen rolmodellen voor het ondersteunen van zelfmanagement zijn voor studenten en hoe zij kunnen leren van deze rolmodellen. Tegelijkertijd versterkt dit project hiermee het gedrag van de rolmodellen, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen als klinisch leider.

Toon:

(Beoogde) resultaten

  • Inzicht in hoe rolmodellen voor zelfmanagementondersteuning kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen theorie en praktijk.
  • Praktische handvatten voor studenten, opleiders en verpleegkundigen die kunnen helpen bij het concretiseren van zelfmanagementondersteuning in de praktijk. Er is veel materiaal ontwikkeld, in dit onderzoek zal hier gebruik van worden gemaakt.
  • Enkele wetenschappelijke artikelen en enkele artikelen voor verpleegkundige vakbladen

Publicaties en producten

  • Er is een presentatie gehouden op het symposium Leadership in Practice van V&VN Wetenschap in Praktijk, Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland en Rho Chi-at-large Chapter over de eerste resultaten van de vragenlijst onder studenten en leiderschap. Nadine en Susanne wonnen hiervoor de prijs voor beste mondelinge presentatie. 
  • Er is een vragenlijst ontwikkeld om inzicht te krijgen in wat studenten verpleegkunde zien als rolmodel voor zelfmanagementondersteuning in hun stagepraktijk.
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen