Ga direct naar de content

Ouder worden met een Chronische Aandoening of Beperking

Gezondheid, zelfmanagement en participatie
Publicatiedatum: 01 juni 2014

In dit project ligt de focus op het ouder worden met een aangeboren of jong verworven beperking of chronische aandoening en de ervaringen met gezondheid, zelfmanagement en participatie van deze groep.

Toon:

Binnen Kenniscentrum Zorginnovatie hebben we ons binnen het thema Transities in Zorg eerder gericht op jongeren en de transitie naar de zorg voor volwassenen (onderzoeks- en implementatieprogramma Op Eigen Benen). Hoe gaat het nu als jongvolwassenen ouder worden en eventueel door (late) gevolgen van hun aandoening een versneld ouderdomsproces doormaken en (eerder) zelfstandigheid verliezen?

Mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen veel eerder en vaak in sterkere mate te maken met pijn, vermoeidheid, gebrek aan energie en ouderdomsklachten dan mensen zonder beperking. Veel gehandicapten en chronisch zieken hebben rond hun vijftigste de ouderdomsverschijnselen van 70- of 80-jarigen. Dat is een leeftijd waarop zij vaak nog volop in het leven staan, een baan en een gezin hebben, met opgroeiende kinderen en allerlei sociale activiteiten. De vroege ouderdomsverschijnselen hebben niet alleen fysieke gevolgen, maar ook allerlei sociale, maatschappelijke en mentale consequenties. Lees hier meer over.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.