Ga direct naar de content

Op Eigen Benen

Onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen
Publicatiedatum: 01 januari 2004

Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg. Door deze projecten willen we niet alleen meer inzicht krijgen in wat jongeren met chronische aandoeningen willen en kunnen ten aanzien van hun zelfstandigheid, maar we willen de zorg voor deze groep ook daadwerkelijk verbeteren.

Toon:
Introductie

Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor jongeren met een chronische ziekte en of een beperking, die daarbij een paar bijzondere moeilijkheden hebben te overwinnen. Doordat deze jongeren vaak langdurig en intensief met de zorg te maken is de overgang van kinder- naar volwassenenzorg voor hen van belang. Op de grens van jeugd naar volwassenheid is de zorg is niet altijd optimaal afgestemd. In dit kwalitatieve onderzoek is er gekeken naar wat willen en kunnen jongeren en wat gebeurt er in de praktijk in de spreekkamer.

Projectbeschrijving

Dit onderzoek heeft in kaart gebracht wat jongeren willen en verwachten van zorgverleners. Om te kijken naar wat jongeren willen en kunnen is er gekeken wat jongeren weten en wat ze zelf al kunnen op het gebied van zelfzorg. Om straks op “eigen benen te staan”, moet de jongere zelf zijn eigen zorg kunnen regelen. Hoe doen zij dat, wat willen deze jongeren zelf en wat kunnen ze al zelfstandig?

Het onderzoek “Op Eigen Benen” is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Kenniscentrum Zorginnovatie, het Erasmus MC – Sophia en het Erasmus MC - iBMG. De onderzoekers van het team Op Eigen Benen hebben in dit kwalitatieve onderzoek samengewerkt met verpleegkundigen en specialisten van het Erasmus MC-Sophia. Vanuit Hogeschool Rotterdam hebben studenten meegewerkt aan de realisatie van dit project. Bovendien is het onderzoek mogelijk gemaakt door de jongeren zelf en hun ouders.

Het onderzoek bestond uit twee fasen:

  • Fase 1: Wat willen en kunnen jongeren? 
  • Fase 2: Wat gebeurt er in de spreekkamer?
Resultaten

Op 19 april 2007 werd het onderzoek Op Eigen Benen afgesloten met de Landelijke Conferentie 'Klaar?... Over!' in Beurs-WTC, Rotterdam. Hier presenteerden we de resultaten van het onderzoek aan alle betrokken jongeren, hun ouders, alle zorgverleners van het Erasmus MC - Sophia, maar ook patiëntenverenigingen en onderzoekers. Zij waren ook uitgenodigd om met elkaar in workshops aan de slag te gaan om wensen en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast was er een grote informatiemarkt en als afsluiting een lounge met DJ. Tijdens de conferentie werd het publieksboek 'Op Eigen Benen, Jongeren met chronische aandoeningen: wat willen en kunnen zij in de zorg?' gepresenteerd en werd er een lijst gemaakt met Tien Tips voor Transitie.

Het kwalitatieve onderzoek 'Op Eigen Benen' is vervolgd met kwantitatieve onderzoeken: 'Op Eigen Benen Verder' en actie- en implementatieprogramma 'Op Eigen Benen Vooruit!'.

Projectfeiten

De feiten overzichtelijk op een rij

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw, programma Kiezen in Zorg.

Looptijd project

2004 - 2007

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.