Ga direct naar de content

Dit is ons Leven

Een film en onderwijsprogramma over het gezinsleven met een meervoudig complex gehandicapt kind
Publicatiedatum: 01 februari 2016

De geboorte van een ernstig meervoudig beperkt kind heeft een enorme impact op het leven van het gezin. Niet alleen door de intensieve ziekenhuiszorg die veelal noodzakelijk is, maar ook door de zoektocht en dilemma’s van ouders met betrekking tot het vormgeven van het ouderschap, gezinsleven, participatie en sociaal leven.

Toon:

Ondanks goede pogingen van hun omgeving, hebben veel ouders met een ernstig meervoudig beperkt (emb) kind vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan – zowel in emotionele als in praktische zin.

De buitenwereld kan zich moeilijk een voorstelling maken van het gezinsleven van gezinnen met een ernstig meervoudig beperkt (emb) kind. Sommige mensen vinden het eng en kijken weg; anderen vinden het zielig en willen enkel helpen. Veelal denken zowel mensen in de nabije omgeving (opa’s en oma’s, vrienden, zorgverleners, PGB’ers, familie) als in het bredere netwerk (buurtgenoten, ouders van vriendjes) en omgeving dat het leven in deze gezinnen enkel om zorg en zorgen draait. Het gevolg hiervan is dat ouders in een isolement kunnen komen en het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan.

Het onbegrip en de onbespreekbaarheid van aspecten van hun leven die niet in het clichébeeld passen van een gezin met een gehandicapt kind, zijn voor ouders en andere gezinsleden een zware last. Meer begrip voor de situatie, voor zowel moeilijke als fijne dingen en meer inzicht in de nuances zou – zo merken ouders op – veel verlichting kunnen geven. Immers, wie meer begrijpt, is veel beter in staat om op een goede emotionele en praktische manier met deze gezinnen om te gaan.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.