Menu Zoeken English

Digitaal Nalatenschap: hoe denk jij erover?

Wat gebeurt er met je social media profielen als je er niet meer bent?

Ons leven speelt zich steeds meer online af. Maar wat gebeurt daarmee als we overlijden? En wat zouden we willen dat daarmee gebeurt? Op deze nieuwe vragen hebben we nog geen antwoord. Hoe professionals in zorg en welzijn mensen hierbij kunnen helpen, weten we ook nog niet. Tegelijkertijd worden steeds meer naasten en nabestaanden geconfronteerd met problemen en dilemma’s die ontstaan in het omgaan met digitaal nalatenschap.

Toon:

Hoe denk jij erover?

Filmpjes met drie scenario's over digitaal nalatenschap

Om conflicten te voorkomen of om nabestaanden niet met extra zorgen achter te laten, is het van belang dat mensen vastleggen wat er met hun digitale ‘bezittingen’ moet gebeuren als zij overlijden. Het lectoraat Zorg om Naasten heeft drie filmpjes gemaakt, die steeds een ander dilemma voorleggen over het digitale nalatenschap. De hoofdpersonen in deze filmpjes hadden hier niets over vastgelegd. Hiermee hoopt het lectoraat mensen te stimuleren over hun digitale leven na te denken.

Fien

Fien is een jonge vrouw die door een verkeersongeluk plots komt te overlijden. Fiens ouders willen haar telefoon graag hebben, maar de vriendin van Fien wil daar een stokje voor steken. De ouders zouden dan namelijk hun geheim te weten komen, namelijk dat Fien en zij smoorverliefd op elkaar waren. Hoe denk jij erover?

Peter

Peter is aan de gevolgen van kanker overleden en laat een Facebookpagina na. Hierop zijn foto’s van zijn vrouw en (puber)kinderen te zien. Zijn vrouw vindt de pagina waardevol, maar de kinderen beginnen er steeds meer van te balen dat iedereen hun foto’s kan zien. Hoe denk jij erover?

Eva

Eva is overleden aan corona. Haar fotoarchief bestaat uit duizenden foto’s, veelal van haar drie dochters en haar – inmiddels – ex-man. Zij willen allemaal over het fotoarchief beschikken, maar één van die dochters heeft al jarenlang geen contact meer met haar moeder. En hoe logisch is het dat de ex-man over de foto’s mag beschikken? Hoe denk jij erover?

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen