Ga direct naar de content

Betere transitie bij diabetes

Betere transitie in zorg voor jongeren met diabetes
Publicatiedatum: 01 februari 2016

Voor jongeren met diabetes is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met een goede diabetesregulatie. Om deze jongeren een optimale ondersteuning te bieden is Kenniscentrum Zorginnovatie gestart met dit project.

Toon:

Een manier om de transitiezorg voor jongeren te organiseren, is door middel van een transitiepoli. Hier bieden zorgverleners van jongeren en van volwassenen in één jaar minstens twee keer gemeenschappelijke zorg. Internationaal onderzoek naar de uitkomsten van transitiepoli’s voor jongeren met diabetes, laat een verbetering zien bij jongeren die op een transitiepoli behandeld zijn in vergelijking met jongeren die niet op een dergelijke poli behandeld zijn. De verbetering houdt in dat zij betere HbA1c-waarden rapporteren, meer aan zelfmonitoring doen, minder no-show hebben, minder vaak opgenomen worden in het ziekenhuis en betere psychosociale uitkomsten rapporteren.

In Nederland is nog weinig bekend over de opbrengsten van interventies in de transitiezorg (zoals een transitiepoli) in vergelijking tot de standaardoverdracht. Wel hebben tien diabeteszorgteams binnen het Actieprogramma Op Eigen Benen Vooruit! een transitiepoli opgezet.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.