Menu Zoeken English

Gezondheidsongelijkheid en cultuurverschillen

  • Cultuurverschillen spelen een rol bij gezondheidsongelijkheid
  • Denkkader met een westerse cultuur tegenover een niet-westerse cultuur
  • Niet-westerse cultuur is collectivistisch gericht op familie/groepswaarden
  • Westerse cultuur gericht op individualistische waarden
  • Vaak onbewust denkkader voor duiden gezondheidsongelijkheid

Er worden vaak culturele factoren aangehaald om ongelijkheid in gezondheid en zorggebruik bij oudere migranten te verklaren. Gezondheidsongelijkheid wordt dan gezien als het gevolg van een verschil tussen de cultuur in migrantenfamilies met die in de dominante Nederlandse samenleving. De gedachtegang is die vanuit een oppositie van een westerse cultuur, zoals die in de Nederlandse samenleving, tegenover een niet-westerse cultuur, zoals die in de herkomstlanden van veel migrantengroepen.

De niet-westerse cultuur van migranten is in deze opvatting gericht op collectivistische waarden. In veel migrantengroepen zijn daarbij de familierelaties en eigen etnische groep de belangrijkste kernwaarde van waaruit individuen richting geven aan hun leven. De nadruk ligt op loyaliteit aan relaties in de familie, respect en zorgplicht voor ouderen, vaststaande hiërarchische gezinspatronen zoals oudste zonen die besluiten over het welzijn van familieleden en vrouwelijke familieleden die familiezorg naar zich toe krijgen geschoven. Daarnaast spelen eer en schaamte in de familie een belangrijke rol. Ook is er angst voor gezichtsverlies van de familie naar de buitenwereld bij tegenslag in het leven. Er is een taboe op ernstige ziekten, met name psychische aandoeningen zoals dementie. Dat is dan ook reden om professionals te weren als pottenkijkers. Daarnaast is de voorstelling dat eigen (religieuze) interpretaties worden gegeven aan (m.n. psychische) ziekten zoals bovennatuurlijke krachten en lotsbestemming.

In de westerse cultuur is volgens deze gedachtegang alles anders. Daar bepalen individuen autonoom, los van familiewaarden, hoe zij hun persoonlijk leven invullen. Professionals hebben een belangrijke rol bij de verzorging van oudere familieleden zodat de kinderen zijn gevrijwaard van zorg en hun individuele levensdoelen ongehinderd kunnen najagen. Daarnaast is in de westerse cultuur biomedische professionele kennis leidend om ziekten te duiden en te behandelen.

De oppositionele voorstelling westerse cultuur versus niet-westerse cultuur is een vaak onbewust kader van waaruit gezondheidsongelijkheid bij oudere migranten wordt verklaard als het gevolg van een cultuurverschil.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen