Ga direct naar de content

Nieuw in 010

Publicatiedatum: 01 november 2014

In dit programma ondersteunen studenten Verloskunde en studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Hogeschool Rotterdam kwetsbare zwangeren via huisbezoeken.

Toon:

Dit programma is gebaseerd op het buddy-programma van de Arteveldehogeschool in Gent, BelgiĆ«. Studenten gaan als duo drie onderwijsperioden lang kwetsbare zwangeren ondersteunen. De studenten starten met een training waarin de nadruk wordt gelegd op het kennismaken, het vormen van duo's, het aanleren van coachingsvaardigheden en basiskennis over maatschappelijk werk en verloskunde. De duo's zullen vervolgens via de verloskundige worden gekoppeld aan een kwetsbare zwangere. De studenten rapporteren, na hun bezoek aan de zwangere, direct aan de verloskundige. Daarnaast krijgen ze (gast)lessen op maat om zich verder te verdiepen in deze problematiek.

Doelstelling

Doel is om het gevoel van welbevinden van deze kwetsbare groep - alsook het gevoel capabel te zijn in het ouderschap - te verbeteren. Voor studenten is het een kans om meer kennis te krijgen over kwetsbare zwangeren en om samen te werken met verschillende disciplines. Het project vindt plaats binnen de zeven focuswijken van Rotterdam-Zuid.

Evaluatieonderzoek

Hiernaast zal er door vierdejaars studenten van diverse opleidingen binnen Hogeschool Rotterdam onderzoek worden gedaan naar het project. Het evaluatieonderzoek van dit programma heeft drie verschillende pijlers:

  1. Zwangeren: hoeveel draagt dit programma bij aan het welbevinden en het zich capabel voelen in het ouderschap van de kwetsbare zwangeren?
  2. Studenten: waar lopen studenten zoal tegenaan en welke ervaringen hebben de studenten opgedaan.
  3. Professionals: hoe is de tevredenheid van de betrokken verloskundigen? 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.