Ga direct naar de content

Seniorenkracht / Eigen Regie

Een trainingsmodule en een daarbij behorende docentenhandleiding
Publicatiedatum: 01 mei 2011

Het project seniorenkracht /eigen regie is een project met als doelstelling de eigen regie van verzorgingshuisbewoners te vergroten door het geven van een training aan verzorgenden van zorgorganisatie Laurens in Rotterdam. De projectresultaten zijn een trainingsmodule en een daarbij behorende docentenhandleiding. Hieronder volgt een toelichting hoe deze projectresultaten tot stand zijn gekomen en wat de resultaten zijn van de uitgevoerde evaluatie.

Toon:

Omdat de resultaten bemoedigend zijn, heeft er in 2013 een implementatietraject plaatsgevonden in nieuwe locaties. In dit traject is een strategie ontwikkeld voor het implementeren van Seniorenkracht/Eigen. In de implementatiestrategie waren er vier belangrijke pijlers om het geleerde te borgen:

  • Enthousiaste zorgverleners uit de pilotlocaties werden ingezet als coaches on the job voor nieuwe cursisten. Zij vervullen de rol van ambassadeurs. Zij ontvingen een train-de-trainerscursus om dit goed te kunnen doen.
  • Teamleiders en praktijkbegeleiders werden uitgenodigd om deel te nemen aan de medewerkerscursus zodat zij hun medewerkers kunnen stimuleren het geleerde toe te passen.
  • Een teamleider uit een pilotlocatie was projectleider van Seniorenkracht/Eigen regie in de nieuwe locaties.
  • Bewoners van de woonzorgorganisatie zijn betrokken in een nieuwe fase van het project. Door hun input wordt gegarandeerd dat de medewerkers in hun werkwijze aansluiten bij de behoeften van bewoners.
  • De gehanteerde implementatiestrategie werd geëvalueerd en geleerde lessen werden verwerkt in ‘Tips voor implementatie’. Alle modules zijn hiernaast te downloaden, evenals de implementatietips.

Producten

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.