Ga direct naar de content

Iedere Dag de Moeite Waard

ervaringen van proeftuinen met het Sylviahemmetmodel
Publicatiedatum: 01 november 2012

Drie instellingen in Nederland zijn aan de slag gegaan in proeftuinen om het Zweedse model voor menswaardige dementiezorg van Silviahemmet te ‘vertalen’ naar de Nederlandse situatie. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft deze proeftuinen geëvalueerd.

Toon:

Iedere Dag de Moeite Waard is een ‘vertaling’ van het Zweedse Silviahemmet model voor menswaardige dementiezorg. Bij dit model gaat het om vier dragende pijlers waar heel consistent en consequent aan vastgehouden wordt:

  1. Mensgerichte zorg en symptoomcontrole: kennis van ziektebeelden en symptomen, palliatieve benadering
  2. Familieondersteuning: familie is deel van het team, geef hen tijd en aandacht, leer hen ook over dementie
  3. Teamwerk: wederzijds respect, weten wat er van je verwacht wordt, dagelijkse reflectie op het werk
  4. Communicatie en relaties:elkaar de helpende hand toesteken, aandacht

Op basis van dit model zijn er in Nederland drie proeftuinen gestart die ieder op een eigen wijze het concept hebben vormgegeven. Deze proeftuinen zijn: dagbehandeling de Leilinde van Vivium Zorggroep, kleinschalig wonen Park Boswijk van de Van Neynsel Groep en dagbehandeling Nimmerdor van SVRZ. Het doel van het programma ‘Iedere dag de moeite waard’ is dat een bijdrage wordt geleverd aan het verhogen van de kwaliteit van leven van dementerende mensen, het versterken van de betrokkenheid van de familie en het vergroten van de arbeidstevredenheid van medewerkers. 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.