Menu English

Projectbeschrijving

Introductie

Tot 2015 waren veel mensen met een beperking werkzaam bij sociale werkplaatsen van zorginstellingen. Deze boden onder meer theater aan. Omdat de financiering van deze werkplaatsen dreigde te stoppen, zochten zorginstellingen samenwerking met professionele theatermakers. Dit resulteerde in inclusieve theaterproducties waarin acteurs met en zonder beperking samenwerken.

Hoewel deze inclusieve manier van theater maken meerwaarde heeft voor alle acteurs, ervaren zij ook knelpunten. Inclusief theater vraagt namelijk een nieuwe manier van samenwerken.

Dit project biedt handvatten voor het versterken van de inclusieve samenwerking tussen theatermakers en acteurs met en zonder een (met name verstandelijke) beperking. Deze zijn ook relevant voor andere professionals die inclusiever willen werken (binnen andere kunstdisciplines, onderwijs, zorg, etc.).

Projectbeschrijving

Inclusief werken heeft meerwaarde voor zowel acteurs met als zonder beperking. Zowel theatermakers als acteurs met en zonder beperking worstelen er echter mee hoe zij dit kunnen doen. Ook vragen theatermakers en acteurs zich af hoe zij het gedachtengoed van inclusief samenwerken kunnen verspreiden onder de scholieren en studenten van de opleidingen waarmee zij samenwerken.

Er is nog onvoldoende kennis beschikbaar over welke factoren inclusieve samenwerking binnen het theater kunnen bevorderen. Daarom wordt binnen dit project kennis ontwikkeld om inclusieve samenwerkingsrelaties tussen theatermakers en acteurs met en zonder beperking inzichtelijk te maken en te versterken. Ook wordt een hulpmiddel ontwikkeld dat hierbij kan worden ingezet. Hiertoe wordt onderzoek gedaan binnen drie inclusieve theaterpraktijken.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen