Menu English

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) on the SPOT

Effecten van EMDR-behandeling bij mensen met dementie en posttraumatische stress stoornis (PTSS).

In het EMDR on the SPOT-project doen we onderzoek naar de effecten van EMDR-behandeling bij mensen met dementie en posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Over het project

Projectbeschrijving

We maken in dit onderzoek gebruik van een single case experimental design (SCED) en middels experienced sampling worden de effecten van deze trauma gerichte behandeling onderzocht.

PTSS bij mensen met dementie kan aanleiding zijn tot allerlei neuropsychiatrische symptomen zoals angst, agressie en hallucinaties. Bij mensen met verder gevorderde dementie is reguliere trauma behandeling niet altijd nog mogelijk. EMDR on the SPOT is een methode die in de praktijk dan regelmatig wordt ingezet- maar de effectiviteit is niet eerder onderzocht. Mede door onwetendheid ontstaat er handel en behandelverlegenheid en krijgen de mensen niet de behandeling die ze eigenlijk nodig hebben. 

Verbinding met het onderwijs

In dit onderzoeksproject werken studenten van de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Rotterdam mee. Zij zullen helpen met het afnemen van vragenlijsten, metingen en analyses.

(Beoogde) resultaten

Wij zullen de uitkomsten met het zorgteam bespreken in een intervisie bijeenkomst. Aan de hand daarvan zullen we verbeterpunten formuleren en thema’s uitwerken om te komen tot meer verpleegkundige regie in traumasensitieve zorg (bijvoorbeeld een scholingsbijeenkomst, een infographic of beleidsmatige innovatie) 

Samenwerkingen

Het betreft een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie, Universiteit Utrecht, Tante Louise, de Waalboog, Warande, Altrecht en Mondriaan. 

Projectfeiten

Looptijd

2024-2027

Lectoraat

  Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen