Ga direct naar de content

Aanvullend materiaal

Gereedschap #6 Omgaan met ouders en taal

We kunnen over het voeren van gesprekken schrijven, maar we kunnen ze u ook laten zien. Daarom zijn er korte films gemaakt van de belangrijkste gespreksvormen met ouders zoals u deze aantreft in De Gereedschapskist.

Informele gesprekken

Spontaan contact verlaagt drempels
In de samenwerking met ouders zit de grootste winst vaak in de kleinste dingen, zoals in het contact met ouders op die momenten die je niet gepland hebt. Juist dit informele, spontane contact helpt de drempel naar school voor ouders te verlagen. Maar hoe doe je dat; contact maken met ouders op deze vaak hectische momenten?

Alert zijn en oogcontact maken
Iedereen weet dat in dit informele contact met ouders, meer nog dan in de andere gespreksvormen, de open houding van leraren van groot belang is. Als je oogcontact maakt en alert bent op ouders die contact met je zoeken, voelen ouders zich letterlijk gezien. Als je luistert en niet meteen tips geeft, krijg je zicht op wat er speelt in het gezin en voelen ouders zich gehoord. Hoe gaat dit in de praktijk bij jou? dit? Heb je aandacht voor die bescheiden ouder of die ouder die moeite heeft met het spreken in het Nederlands en die jou probeert aan te spreken? Of gaat alle aandacht naar ouders en kinderen die dwingender aanwezig? En hoe ga je er mee om als je op die momenten maar heel kort de tijd hebt voor ouders? Lukt het je even aandacht te hebben en zo nodig een vervolgafspraak te maken?

Films

Als extra hulpmiddel voor de voorbereiding bieden we nu ook een aantal voorbeeldfilms van het informele contact van leerkrachten met ouders.

Deze films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag willen kennismaken met ouders. Net als bij de voortgangsgesprekken die wij in februari online hebben gezet zijn hierbij liever niet zo en zo kan het ook films gemaakt. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze filmpjes te werken. 

Toegang tot de filmpjes

Als voorproefje treft u het liever niet zo gesprek met de moeder van Reza aan. Uit privacy overwegingen staan de overige films op een afgeschermd deel van de Gereedschapskist-website. Daar vindt u ook de films van de voortgangsgesprekken. U krijgt daar toegang toe door een toegangscode aan te vragen.

Toegangscode aanvragen 

Liever niet zo en zo kan het ook

Voor elke situatie is een liever niet zo gesprek en een zo kan het ook versie opgenomen. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze films te werken. De scripts sluiten aan bij de gereedschappen die op basis van onderzoek en werken in de praktijk zijn gerealiseerd door de onderzoeksgroep. Leerlingen, ouders en leraren hebben bijgedragen aan de films en aan de thema’s die daarin aan de orde komen.

Voorbeeld 1

Liever niet zo

Zo kan het ook

Voorbeeld 2

Liever niet zo

Zo kan het ook

Voorbeeld 3

Liever niet zo

Zo kan het ook

Kijkwijzer

Overige voorbeeldfilms

De films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag in gesprek willen met ouders. 

Er zijn voorbeeldfilms van:

De films en duren 2 tot 4 minuten.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.