Ga direct naar de content

Een interactieve ouderavond

Gereedschap #4

Delete de powerpoint. Zo aan het begin van het nieuwe schooljaar heeft u vast weer de nodige ouderavonden gepland. Misschien heeft u de powerpoints van vorig jaar al aangepast en bent u er weer helemaal klaar voor. Eigenlijk weet u nu al in welke leerjaren er veel ouders zullen komen en in welke klassen er minder belangstelling zal zijn. We dagen u uit om de powerpoint te deleten en het dit jaar eens anders aan te pakken.

Doen in plaats van luisteren

Bespreek met het team eens wat u nu eigenlijk echt wilt bereiken met de ouderavond en ga op zoek naar de vorm die daarbij het beste past. Misschien werkt het beter als u leerlingen en ouders een programma biedt met veel activiteit en wederkerigheid in plaats van het een avondje zitten en luisteren. Misschien trekt een bijeenkomst in het weekend wel meer ouders dan op een doordeweekse avond en geeft dit bovendien meer de sfeer van een ontmoeting. Om u op gang te helpen geeft het gereedschap van deze maand - de interactieve ouderavond - u de nodige handvatten voor een actieve en interactieve ouderavond, die bijdraagt aan de afstemming tussen thuis en school.

Ouderavonden in het sociale domein

In het sociale domein kunnen ouderavonden een heel ander karakter hebben: misschien is het een sportwedstrijd of een presentatie van de dans- of muziekgroep. Hoe maak je van zo’n gebeurtenis een feestje voor kinderen en ouders en hoe benut je deze activiteiten om met ouders in gesprek te gaan?

Zelf aan de slag

met een interactieve ouderavond

Deel uw succesvolle ouderbijeenkomst

Er zijn veel creatieve vormen van ouderavonden te bedenken waar leerlingen, ouders en leraren enthousiaster over zijn dan over de standaard luisteravonden. We roepen u op om ons te laten zien hoe u dit jaar aan de slag bent gegaan met de ouderavonden. Wat was het doel van de avond, hoe heeft u het aangepakt, hoeveel ouders waren daarbij aanwezig en waarom bent u trots op deze ouderavond? Stuur ons uiterlijk 1 december een tekstje van maximaal 1 A4 of een filmpje van maximaal 2 minuten. In de gereedschapskist van december delen we de meest actieve, interactieve en wederkerige ouderavonden. Ter inspiratie hierbij alvast een filmpje van een mooie ouderavond van de schilderopleiding van Albeda.

Input gevraagd

De gereedschapskist is nieuw en zoekt naar de beste vorm. Daarom horen we graag van u of u het gereedschap en overig materiaal nuttig en bruikbaar vindt. Dat doen we met een paar korte stellingen en vragen die u hier kunt vinden. Dank voor uw medewerking.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.