Ga direct naar de content

De Informatiekaart

Gereedschap #3

Samenwerken begint met goed communiceren. U weet natuurlijk allang hoe belangrijk het is dat ouders zich door een vriendelijke bejegening en een goede ontvangst welkom voelen in uw school of organisatie. Een slechte communicatie rond de organisatie van ouderactiviteiten kan er daarentegen voor zorgen dat ouders zich niet welkom voelen. Scholen hebben niet altijd in de gaten dat zij soms onduidelijk zijn naar ouders en daarmee een onnodige drempel opwerpen. Dat is jammer en een van de makkelijkste zaken om aan te pakken. Het zijn soms werkelijk de kleine dingen die er toe doen.

Kaart op de koelkast

We introduceren daarom in deze editie van de gereedschapskist de informatiekaart. Een kaart met de meest noodzakelijke informatie over school, die ouders op de koelkast kunnen plakken. Ergens anders mag ook, we komen het niet controleren…Te simpel voor woorden, maar u zult merken dat u uw zaakjes op orde moet hebben om een kaart te maken waarmee ouders echt goed weten hoe ze school kunnen bereiken en wat er van hen verwacht wordt. Scholen die met deze kaart gewerkt hebben, vinden dat het die moeite zeker loont. Wellicht werkt het ook bij buitenschoolse organisaties?

Inspiratie in het volgende jaar

Als de organisatie voor volgend schooljaar geregeld is, kunt u zich weer voluit op de inhoud storten. Zo staan er staan een paar mooie bijeenkomsten op de agenda:

• CPS geeft met het Nationale Congres Ouderbetrokkenheid 'Maak werk van ouderbetrokkenheid!' op 15 september een boost in de samenwerking met ouders.
  • De gemeente Rotterdam organiseert samen met de Oxford University op woensdag 12 oktober de internationale conferentie 'Better Together' over ouderbetrokkenheid in relatie tot onderwijsresultaten.

Ook inspirerend is de korte film van iHUB waarin jongeren, ouders, hulpverleners en experts hun dromen over jeugdzorg en onderwijs delen. In iHUB hebben Altra, De Opvoedpoli, De Nieuwe Kans en Horizon de krachten gebundeld. Het is een plek waar samen met ouders en jongeren gebrainstormd kan worden over vragen waarmee zij worstelen ten aanzien van jeugdzorg en onderwijs.

Input gevraagd

De gereedschapskist is nieuw en zoekt naar de beste vorm. Daarom horen we graag van u of u het gereedschap en overig materiaal nuttig en bruikbaar vindt. Dat doen we met een paar korte stellingen en vragen die u hier kunt vinden. Dank voor uw medewerking.

Zelf aan de slag

met De Informatiekaart