Ga direct naar de content

De Gereedschappen in (bewegend) beeld

Films van diverse vormen oudergesprekken

We kunnen over het voeren van gesprekken schrijven, maar we kunnen ze u ook laten zien. Daarom zijn er korte films gemaakt van de belangrijkste gespreksvormen met ouders zoals u deze aantreft in De Gereedschapskist.

De films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag in gesprek willen met ouders. 

Er zijn voorbeeldfilms van: 

  • voortgangsgesprekken (in basis- en voortgezet onderwijs): waarbij het gesprek zich richt op de ontwikkeling van de leerling en het potentieel van de leerling (wat kan hij of zij wel) centraal stelt.  
  • kennismakingsgesprekken (in basis- en voortgezet onderwijs): hierbij richt het gesprek zich op de ontwikkeling van de leerling en stelt het potentieel van de leerling (wat kan hij of zij wel) centraal. 
  • informele gesprekken (in onderbouw basisonderwijs): het richt zich op het spontane, niet geplande contact met ouders, waarmee de drempel naar school voor de ouder verlaagt wordt. 

De films en duren 2 tot 4 minuten en zijn in de loop van 2017 geplaatst in De Gereedschapskist. Voor elke situatie is een "liever niet zo gesprek" en een "zo kan het ook versie" opgenomen. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze films te werken. De scripts sluiten aan bij de gereedschappen die op basis van onderzoek en werken in de praktijk zijn gerealiseerd door de onderzoeksgroep. 

VOORBEELD VOORTGANGSGESPREK

Liever niet zo

Zo kan het ook


VOORBEELD KENNISMAKINGSGESPREK

Liever niet zo

Zo kan het ook

VOORBEELD INFORMEEL GESPREK

Liever niet zo

Zo kan het ook

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.