Menu Zoeken English

Projectbeschrijving

Introductie

Aanleiding

Deze studie zocht naar een antwoord op de vraag hoe leraren de taalontwikkeling van jonge kinderen kunnen bevorderen. Onderzoek toont aan dat met name de thuisomgeving en de manier waarop ouders hun kinderen stimuleren bepalend zijn voor de ontwikkeling van taal en geletterdheid. Op jonge leeftijd bestaan er al grote verschillen tussen kinderen. Deze verschillen worden in belangrijke mate bepaald door het opleidingsniveau van ouders. De kennisbasis is beperkt als het gaat om de werking van interventies bij (zeer) laagopgeleide ouders. Veel leraren vinden het samenwerken met ouders lastig en missen kennis om aan te sluiten bij de thuisomgeving. Vooral als dit vraagt om samenwerking met ouders die andere sociaaleconomische en culturele achtergronden hebben. 

Projectbeschrijving

Ontwerpgericht onderzoek

Om deze vraag te beantwoorden is in dit ontwerpgerichte onderzoek een aanpak ontwikkeld, gaandeweg benoemd als het programma Thuis in Taal, om leraren te ondersteunen bij het aangaan van partnerschapsrelaties met ouders ter verrijking van de taalontwikkeling van kinderen. Het ontwikkelen van deze aanpak was onderdeel van een integraal professionaliseringstraject. Dit onderzoek is uitgevoerd in co-creatie met ouders en leraren op zeven basisscholen in Rotterdam. 
Er zijn verschillende studies verricht:

  • Een systematisch literatuuronderzoek naar effectieve interventies die laagopgeleide ouders kunnen gebruiken om de taalontwikkeling van hun kind te bevorderen;
  • Een ontwikkelstudie uitgevoerd in de klas met leraren, kinderen en ouders;
  • Twee summatieve evaluaties, onder leraren respectievelijk ouders, om de werking van het ontwikkelde programma te toetsen. 
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen