Ga direct naar de content

Hidden Talents

Bevorderen van ondernemerschap bij vluchtelingen
Publicatiedatum: 01 mei 2016

Een belangrijke stap in integratie van vluchtelingen is de weg naar de arbeidsmarkt. In de klassieke benadering wordt gekozen voor een baan bij een bestaand bedrijf. In het project Hidden Talents wordt voor een andere benadering gekozen, namelijk het ondernemerschap.

Het vluchtelingenprobleem stelt Europa en ook Nederland voor forse opgaven. Samen met onderwijsinstituut RBS en onze studenten wil ons kenniscentrum een aandeel in de oplossing bieden. Wij vinden het belangrijk niet aan de zijlijn te staan maar actief onze verantwoordelijkheid te nemen.

De klassieke benadering om vluchtelingen aan werk te helpen is via toeleiding naar de arbeidsmarkt. Als werknemer dus. Het succes van deze benadering is echter zeer beperkt, zeker in tijden van nog steeds hogere werkloosheid.

In Hidden Talents wordt gekozen voor een andere, meer innovatieve insteek. Het is bekend dat onder de grote groep Syrische vluchtelingen die door Nederland wordt opgevangen mensen zijn die in hun thuisland ondernemer waren of over prima ondernemerskwaliteiten beschikken. In dit project worden deze vluchtelingen geholpen om hier in Nederland een eigen bedrijf te starten. Waarom zou iemand die in Syriƫ ondernemer was dat ook niet in Nederland kunnen? Waarom bieden we hen niet de kans hun ondernemersvaardigheden hier te verzilveren? Het onderzoek bestaat uit een uitgebreid literatuuronderzoek en zullen ook buitenlandse ervaringen in beeld worden gebracht.

Zoals gezegd zal er in Hidden Talents dus niet gekozen worden voor de klassieke opvangroute naar de arbeidsmarkt, maar een nieuwe route naar ondernemerschap. Aspirantondernemers die in Nederland een eigen bedrijf willen starten worden op verschillende aspecten getraind en gecoacht: het ontwikkelen van een business model, marketingplan, juridische aspecten, financieringsmodel, go-to-market. Maar ook interculturele kennis en kennis van de cultuur van het zakendoen in Nederland. Deze kennis is binnen Hogeschool Rotterdam al in huis. Sterker nog, het maakt al deel uit van het standaardcurriculum van de vier opleidingsinstituten.

Het doel van het project is een slim onderwijsplan te maken om zo aspirantondernemers te helpen met hun eigen bedrijf. Zij zullen voorzien worden in mentorschap en ervaren ondernemers uit de stad worden gekoppeld aan Hidden Talents. Er zal samengewerkt worden met de Incubator Academy en er zal een link gelegd worden met het Rocketdam project.

Er wordt gericht op de Rotterdamse regio en inmiddels is er al veel draagvlak voor het project. Gestart wordt met een pilot van ca. 20 Syrische ondernemers. Indien er sprake is van aantoonbare resultaten en positieve ervaringen, zal het model verder uitgerold worden.

Projectfeiten

De feiten overzichtelijk op een rij

Onderzoekslijn

Start up

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.