Menu Zoeken English

Pandenverhuur met moraal

Hoe houd je criminelen buiten de deur?

Dit is een onderzoek naar de moraal van makelaars en bemiddelaars in verhuur van panden en woningen. Onder criminelen is grote interesse voor de huur van panden, dit onderzoek kijkt naar de moraal en weerbaarheid van bemiddelaars om daar mee om te gaan. In dit onderzoek werkt Hogeschool Rotterdam samen met bemiddelaars, de politie en versterkingspijler MOTUS, verantwoordelijk voor de aanpak van vastgoedcriminaliteit.

Over het project

Projectbeschrijving

Voor criminelen is het belangrijk om een geschikte locatie te hebben voor hun activiteiten, zoals het produceren van drugs en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Om deze activiteiten goed af te schermen maken zij veelal gebruik van gehuurde woonhuizen en bedrijfspanden. Voor de pandeigenaren kan dit tot fikse schade leiden zoals gedwongen sluitingen en niet-verhaalbare schade aan het pand. Om een betrouwbare huurder te vinden en bijkomende zaken goed te regelen, wordt daarom veelal gebruik gemaakt van de diensten van verhuurmakelaars en -bemiddelaars.

 Overheidsinstanties willen graag meer samenwerken met deze makelaars en bemiddelaars om vastgoedcriminaliteit in de regio Rotterdam aan te pakken. Er is bij overheidspartijen alleen beperkt zicht op de (morele) uitdagingen waar verhuurmakelaars en -bemiddelaars mee te maken krijgen bij de verhuur van vastgoed, en hoe zij hen daarbij kunnen ondersteunen. De lokale overheidspartijen in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben daarom de Hogeschool Rotterdam gevraagd deze uitdagingen middels een onderzoek in kaart te brengen.

Projectaanpak

Om ondermijning in de verhuurmarkt voor panden beter te begrijpen zijn makelaars en bemiddelaars gevraagd om een Q-onderzoek in te vullen. Voorts zijn stakeholders geïnterviewd. Met deze insteek menen we een beeld te kunnen schetsen van de morele motivatie van de goedwillende bemiddelaar voor panden en huizen.

Verbinding onderwijs

Samenwerking met de opleidingen vastgoed en makelaardij aan de Hogeschool Rotterdam en veiligheid en bestuur van de Vrije Universiteit. 

(Beoogde) resultaten

Advies aan ondernemers, gemeente en politie om crimineel misbruik van panden en woningen terug te dringen. 

Samenwerkingen

In dit onderzoek werkt Hogeschool Rotterdam samen met bemiddelaars, de politie en MOTUS

Projectfeiten

  Looptijd: 2020 - Q1 2022

 Financiering: MOTUS, politie en gemeente Rotterdam

 Lectoraat: Dr. Jelle van Baardewijk Bedrijfsethiek

 Thema: Ondermijning

Actueel

Onderzoek updates & highlights

Dit is onderzoek naar moraal op het scherp van de snede: hoe voorkom je dat criminelen in jouw panden zitten?

Dr. Jelle van Baardewijk Lector Bedrijfsethiek

Medewerkers

betrokken bij dit project
­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen