Menu Zoeken English

Drs. Netta van 't Leven

Promovenda Activerende interventies bij dementie

Netta is werkzaam bij de onderzoekslijn Samenhang in Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie. Zij verdeelt haar tijd over de opleiding Ergotherapie en een promotietraject binnen het kenniscentrum.

Na haar masteropleiding (European master of Science of Occupational Therapy) werkte Netta mee aan projecten en onderzoek van de Kenniskring Transities in Zorg, een voorloper van Kenniscentrum Zorginnovatie. Deze projecten hebben als gemeenschappelijke noemer ‘ouderen’ en in het bijzonder ‘ouderen met dementie en mantelzorgers’, met kwalitatief onderzoek als rode draad. Ze maakt een vertaalslag naar het onderwijs om ook studenten voor te bereiden op zorg aan ouderen. Zij zet daarbij haar praktijkervaring in de ouderenzorg in, eerder in het verpleeghuis, recent vanuit een vrijgevestigde praktijk.

Netta geeft mede onderwijs in onderzoeksvaardigheden binnen de opleiding ergotherapie, minors en het PMG-onderwijs.

De volgende stap is een promotietraject geworden, met als onderwerp: aansluiting van activerende programma’s voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers op hun behoeften en persoonlijke situatie.

Promotieonderzoek

Haar promotieonderzoek richt zich op aansluiting van drie programma's voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers op hun behoeften en persoonlijke situatie:

  • ergotherapie thuis (Edomah) (Graff et al., 2006 , 2007, 2008)
  • plezierige activiteitenmethode (Verkaik et al., 2005, 2009; Teri et al., 1997)
  • beweging met dementie (Teri et al., 2003; Prick et al., 2011)

Deze activerende programma's worden nog weinig aan huis aangeboden, maar zijn in wetenschappelijk onderzoek wel effectief gebleken. De interventies richten zich ieder op een ander activiteitengebied (zelfredzaamheid, ontspanning, bewegen). Gerichte verwijzing kan bijdragen aan een betere ondersteuning op maat en voldoen aan de gevarieerde behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers.

Benieuwd hoe Netta haar promotieonderzoek ervaart? Lees hier haar interview.

 

Publicatie(s)

Van Drs. Netta van 't Leven

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.