Lectoraat Technische Innovatie in de Zorg

van dr. ir. Linda Wauben

''Technologie maak je niet alleen omdat je het leuk vindt; het gaat erom dat technologie met een doel wordt toegepast in de zorg''

Dr. ir. Linda Wauben Lector Technische Innovatie in de Zorg

Met een toename van de zorgkosten en een afname van het aantal zorgprofessionals wordt de inzet van technologie in de gezondheidszorg steeds belangrijker. In de komende jaren raken technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling waardoor zorgprocessen anders georganiseerd moeten worden en zorg- en technische opleidingen beter op elkaar afgestemd moeten worden. Linda wil met zorgtechnologie de zorgprofessionals ondersteunen en ontlasten in hun dagelijks werk. De inzet van techniek kan de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen met een beperking of chronische ziekte bevorderen. Ook kan zorgtechnologie mensen motiveren en ondersteunen om gezond(er) te blijven.

Lectoraat Technische Innovatie in de Zorg

Technische Innovatie in de Zorg is een verbindend lectoraat, waar multidisciplinaire teams bestaande uit zowel studenten en (docent)onderzoekers binnen de hogeschool, als andere (internationale en nationale) instellingen, ziekenhuizen en bedrijven samenwerken om zorgtechnologie te ontwikkelen en bestaande zorgtechnologie te onderzoeken. Zoals bij het lopende project 'Werken in de nieuwbouw van het Erasmus MC - zorgverlening op verpleegafdelingen met eenpersoonskamers'. Hierin wordt samen met studenten de technologie geëvalueerd en onderzocht (technology assessment) en wordt onderzocht in hoeverre de gebruikers (zowel patiënten als verpleegkundigen) de technologie accepteren (technology acceptance) en wat hiervan de invloed is op hun werkprocessen. Naar aanleiding van de resultaten wordt de zorgtechnologie aangepast en geschikt gemaakt voor de toekomstige inrichting van de eenpersoonskamers op de nieuwe verpleegafdelingen bij het Erasmus MC in 2017.

Het lectoraat richt zich op drie hoofdthema’s:

Aanpak: User centered co-creatie

Het lectoraat onderzoekt, ontwikkelt, implementeert en evalueert zorginnovaties in meerdere iteraties. In de aanpak van het lectoraat staat ‘user centered co-creatie’ centraal: ontwikkelen vanuit en samen met de gebruiker om acceptatie en adoptie te bevorderen.

In co-creatie met de eindgebruikers (zorg- professionals, patiënten, cliënten en mantel- zorgers) en samen met zorg-, ICT-, ontwerp- en techniekstudenten, docenten, onderzoekers en professionals ontwikkelt het lectoraat slimme zorginnovaties voor reële problemen in de zorg en voor gezondheid. Ook worden professionals opgeleid om hulpmiddelen te gebruiken en/of te adviseren aan cliënten en leren zorgprofessionals kritisch te kijken naar de huidige praktijk. Dit is noodzakelijk om kwaliteitsverbetering in de toekomst mogelijk te maken. Steeds wordt de implicatie van de technologische ontwikkelingen voor de huidige en toekomstige beroepspraktijk van alumni onderzocht.

Binnen het lectoraat voeren de lector en onder- zoekers projecten uit in opdracht van zorg- instellingen en/of bedrijven, samen met de eind- gebruikers. In deze zogenaamde ‘estafette- projecten’ zijn meerdere opeenvolgende groepen studenten betrokken om zorgtechnologische uit- dagingen aan te pakken. Zij komen bij patiënten thuis of in instellingen waar patiënten worden (na)behandeld. Door interprofessionele co-creatie sluiten de ontworpen zorginnovaties goed aan bij de eindgebruikers en worden zij mede-eigenaar van de oplossing. Dit is de methode van de toekomst voor het ontwerpen en realiseren van succesvolle zorginnovaties.

Onderzoekslijn

Het lectoraat Technische Innovatie in de Zorg is verbonden aan de onderzoekslijn Zorginnovatie met Technologie van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Erasmus MCErasmus Universiteit RotterdamTechnische Universiteit Delft.