Ga direct naar de content

Lectoraat Technische Innovatie in de Zorg

van dr. ir. Linda Wauben

''Technologie maak je niet alleen omdat je het leuk vindt; het gaat erom dat technologie met een doel wordt toegepast in de zorg''

Dr. ir. Linda Wauben Lector Technische Innovatie in de Zorg

Met een toename van de zorgkosten en een afname van het aantal zorgprofessionals wordt de inzet van technologie in de gezondheidszorg steeds belangrijker. In de komende jaren raken technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling waardoor zorgprocessen anders georganiseerd moeten worden en zorg- en technische opleidingen beter op elkaar afgestemd moeten worden. Linda wil met zorgtechnologie de zorgprofessionals ondersteunen en ontlasten in hun dagelijks werk. De inzet van techniek kan de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen met een beperking of chronische ziekte bevorderen. Ook kan zorgtechnologie mensen motiveren en ondersteunen om gezond(er) te blijven.

Lectoraat Technische Innovatie in de Zorg

Technische Innovatie in de Zorg is een verbindend lectoraat, waar multidisciplinaire teams bestaande uit zowel studenten en (docent)onderzoekers binnen de hogeschool, als andere (internationale en nationale) instellingen, ziekenhuizen en bedrijven samenwerken om zorgtechnologie te ontwikkelen en bestaande zorgtechnologie te onderzoeken. Zoals bij het lopende project 'Werken in de nieuwbouw van het Erasmus MC - zorgverlening op verpleegafdelingen met eenpersoonskamers'. Hierin wordt samen met studenten de technologie geĆ«valueerd en onderzocht (technology assessment) en wordt onderzocht in hoeverre de gebruikers (zowel patiĆ«nten als verpleegkundigen) de technologie accepteren (technology acceptance) en wat hiervan de invloed is op hun werkprocessen. Naar aanleiding van de resultaten wordt de zorgtechnologie aangepast en geschikt gemaakt voor de toekomstige inrichting van de eenpersoonskamers op de nieuwe verpleegafdelingen bij het Erasmus MC in 2017.

Onderzoekslijn

Het lectoraat Technische Innovatie in de Zorg is verbonden aan de onderzoekslijn Zorginnovatie met Technologie van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Erasmus MCErasmus Universiteit RotterdamTechnische Universiteit Delft.