Ga direct naar de content

Dr. Connie Dekker-van Doorn

Lector Evidence-Based Care in Nursing

Connie Dekker-van Doorn is lector Evidence-Based Care in Nursing bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Zij is tevens onderzoeker aan Erasmus MC en het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit. Connie Dekker-van Doorn is opgeleid als A-verpleegkundige en studeerde af aan de Universiteit Utrecht als onderwijskundige met specialisatie opleidingskunde.

Lectoraat Evidence-Based Care in Nursing

Evidence-based care maakt de zorg professioneler: patiëntgericht, veilig en doelmatig. Naast het zoeken naar bewijs voor het effect van de interventie – krijgt de patiënt de juiste zorg? – wordt er rekening gehouden met de wensen van de patiënt: past deze behandeling bij deze persoon? Patiëntveiligheid is een hoofdthema in het onderzoek van Connie Dekker: "Hoe voorkom je dat er fouten ontstaan in het zorgproces?" Daarnaast richt zij zich op onderwerpen als pijnmanagement, zelfmanagement en patiëntenparticipatie.

Buiten de aandacht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en het wetenschappelijk toetsen van bestaande, zal er nadrukkelijk worden gekeken naar de manier waarop nieuwe interventies worden geïntroduceerd. Dit laatste is van bijzonder belang, omdat er over de hele linie grote veranderingen in de oriëntatie en organisatie van de zorg gaande zijn, met de risico's van dien. Kwaliteit en veiligheid krijgen in de zorg veel aandacht, maar tegelijk is er discussie over stijgende ziektekosten. Onderzoek toont aan dat patiënten niet altijd de juiste behandeling krijgen en soms is er sprake van over- of onderbehandeling. Kwaliteitsbewaking is volop actueel.

Het lectoraat Evidence-Based Care in Nursing is onderdeel van de onderzoekslijn Evidence-Based Care van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Samenwerking Onderwijs

Connie Dekker-van Doorn geeft les aan meerdere opleidingen van het Instituut voor Gezondheidszorg van Hogeschool Rotterdam. Zij begeleidt Honours- en bachelorstudenten bij het afstuderen, is betrokken bij verschillende PMG-projecten (Projectmatig en Multidisciplinair werken aan Grootstedelijke Vraagstukken) en werkt daarin nauw samen met de opleiding Gezondheidszorg Technologie van Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC.

Minors

Connie Dekker-van Doorn is betrokken bij de volgende minors:

Promotieonderzoek

Na jarenlange ervaring in advies- en managementfuncties in de zorg begon Connie Dekker-van Doorn aan haar promotieonderzoek naar de rol van werkprocessen, menselijke factoren en teamleren in relatie tot patiëntveiligheid. Voor dit onderzoek was zij verbonden aan Erasmus MC en het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit. In 2014 is Connie Dekker gepromoveerd op het proefschrift: A Delicate Balance: Adaptive design and team learning in the operating theatre.

Openbare les

Evidence-Based Care in Nursing

In de media

Publicatie(s)

Van Dr. Connie Dekker-van Doorn

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.