Ga direct naar de content

Dr. ir. Haico van Nunen

Lector Duurzame Renovatie

Haico van Nunen is per 1 mei 2016 lector Duurzame Renovatie bij Kenniscentrum Duurzame HavenStad. Zijn expertise ligt op het vlak van Duurzaamheid binnen de bestaande bouw.

Dit is echter een breed werkterrein. Het begint met kennis over de bestaande voorraad, de opgave. Wat staat er aan woningen, welke kenmerken heeft het, en wat kun je er mee. de bestaande voorraad vormt de opgave waar je mee aan de slag gaat. In de afgelopen jaren veelvuldig met de voorraad actief geweest. Op grootschalige niveau ordenen van woningen tot het beoordelen van individuele woningen. 

Via het lectoraat duurzame renovatie wordt de komende zes jaar in een samenwerkingsverband invulling gegeven aan de opschaling aan duurzame energiezuinige renovatie. De komende tijd wordt benut om de onderzoeksvragen te formuleren en uit te zetten. Gelukkig dat dit samenvalt met ontwikkelingen in het onderwijs op het vlak van renoveren.

Aansluiting onderwijs
Bij zowel de opleidingen Bouwkunde en Academie van Bouwkunst van Hogeschool Rotterdam heeft de bestaande bouw de aandacht. In het onderwijsprogramma komt de bestaande bouw meer naar voren en er gaat een minor renovatie van start. Met de juiste kennis over renoveren, vanuit product, proces, financiƫn, communicatie en samenwerking geeft dit onderzoek een stimulans aan de duurzame havenstad.

Visie
De bestaande bouw vormt de opgave voor de toekomst. De wijze waarop dit wordt aangepakt is niet vastomlijnd. Het gaat om de zoektocht naar een aanpak die aansluit bij zowel de particuliere eigenaar als de professionele beheerder. Deze aanpak moet leiden tot een opschaling zodat de duurzaamheidsdoelstelling gerealiseerd kunnen worden. Maar dit gebeurt niet vanzelf. Dan moeten mensen een keuze krijgen. Bovendien moet het betaalbaar zijn.  Het is de samenhang tussen duurzaamheid, individuele kwaliteit en betaalbaarheid die bepaalt of opschaling slaagt.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.