Menu English

Lectoraat Finance & Business Innovation

Van Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt

Maaike Lycklama à Nijeholt over haar lectoraat en verbinding met de praktijk.

Financiering verandert

Samenwerken met andere, schijnbaar concurrerende partijen staat in de bankwereld nog in de kinderschoenen. Maar met het toenemende belang van bijvoorbeeld crowdfunding ziet Maaike Lycklama dat financiering enorm verandert. “Waar vroeger de banken de grootste financiers waren, verschijnen nu andere financieringsvormen. Crowdfunding is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de kredietunie herleeft. Zelfs nieuwe banken, zoals ‘app-bank’ Bunq, krijgen toegang tot de markt.” 

Interpreteren van informatie
Wat ook op z’n kop gaat, is de manier van controlling en aansturing. Internet in combinatie met ICT-ontwikkelingen zorgen ervoor dat er enorm veel informatie op ons afkomt. Lycklama: “Het genereren van financiële en andere aansturingsdata gaat ICT doen; het merendeel van de financiële administratie wordt geautomatiseerd waardoor rollen en functies van financiële beroepen veranderen. De financiële professional van de toekomst zal al die informatie moeten gaan interpreteren en vertalen. Dat betekent dat functies zoals boekhouders en MKB-accountants zullen transformeren naar financieel adviseur.” 

Interdisciplinaire samenwerking
Financieel specialisten moeten ook nadenken over sociale en ecologische waarden. Dat vereist interdisciplinaire samenwerking met andere partijen. Beslissingen worden in de toekomst niet langer alleen genomen op basis van puur financiële cijfers. CFO’s en directeuren financiën zullen bij het nemen van besluiten ook anderen naast zich zien die op basis van nieuwe waarden een besluit helpen nemen. Integraal denken, handelen en zakendoen heeft in de circulaire economie de toekomst.”

Onderzoekslijn

Dit lectoraat valt de onderzoekslijn Circular EconomyEntrepreneurial Economy en Digital Economy van Kenniscentrum Business Innovation.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen