Menu English

Prof. Dr. Walter Baets

Lector Values Based Leadership

Prof. Dr. Walter Baets is lector Values Based Leadership bij Kenniscentrum Business Innovation. Baets zijn onderzoek richt op de wijze waarop ondernemers en managers in het (grotere) mkb hun eigen normen en waarden méér kunnen inzetten om hun organisaties te vernieuwen en maatschappelijke impact te realiseren.

Meer informatie

Prof. Dr. Walter Baets

Over de lector

Belangrijke boeken welke Walter heeft geschreven zijn:

  • Complexity, Organizations and Learning: A Quantum Interpretation of Business (Routledge, 2006)
  • Rethinking Growth: Social Intrapreneurship for Sustainable Performance (Palgrave, 2009 co-auteur Erna Oldenboom)
  • Values ​​Based Leadership in Business Model Innovation (Bookboon, 2013, co-auteur Erna Oldenboom),
  • Une Interprétation Quantique de l'Innovation (Editions Universitaires Européennes, 2017)
  • Wie orde zaait zal chaos oogsten (Noordboek, 2022).

Walter is ook verbonden als Chief Learning Officer aan de Eindhoven Engine, een innovatieversneller van de TU/e, Fontys en TNO. Hij geeft ad hoc les en/of begeleidt studenten aan de Graduate School of Business van de University of Cape Town. Daarnaast treedt hij op als adviseur op het gebied van innovatie ecosystemen, innovatieversnelling en maatschappelijk impactvol innoveren.

Achtergrond

Walter Baets is emeritus hoogleraar aan de Graduate School of Business van de Universiteit van Kaapstad, waar hij de decaan en de Allan Gray Chair was in Values ​​Based Leadership. Als consultant was hij actief in zes landen op twee continenten, op het gebied van de "zinnige" organisatie (waarden, doel, impact), het creëren van innovatie-ecosystemen, bedrijfsmodel-innovatie en frugal innovation. Hij creëerde de eerste Business School in Rusland in 1990, en voor de EU en de Liga van Arabische Staten creëerde hij een hybride en genetwerkte school in de Euro-Mediterrane regio (gevestigd in Granada). Met veel energie en betrokkenheid daagt hij de mindsets van mensen uit over hoe het bedrijfsleven vastzit in het altijd dezelfde dingen doen, en hij motiveert hen om hieruit te breken om te innoveren en impact te hebben.

Walter promoveerde aan de Warwick Business School en ontving een Senior Doctorate (HDR) van de universiteit Paul Cezanne in Aix-Marseille. Op basis van 12 jaar ervaring als econometrist in het bedrijfsleven, ging hij de academische wereld in en ontwikkelde hij een grondige expertise in complexiteitstheorie, exponentiële technologieën en exponentiële organisaties. Hij voelt zich sterk betrokken bij waarom het zo moeilijk is om te veranderen en hoe je technologie kunt gebruiken met de juiste bedoeling, met een positieve impact op de economie en de samenleving. Hij publiceerde meer dan 10 boeken en is al twee decennia een zeer gewaardeerde motivational speaker.

 

Lector Values Based Leadership

Essentieel aan het KcBI meerjarenplan zijn uiteraard de thema’s: circulair, digitaal, leiderschap en betekenis, maar eigenlijk nog belangrijker de systeemfocus hierop, die we als centrum willen realiseren.  Elk van de deelgebieden op zich heeft een sterk verband met de anderen, en kan dus ook niet impactvol bestudeerd worden buiten het systeemkader. In het meerjarenplan vertaalt zich dat in een aantal onderzoeksthema’s, waarvan de volgenden volledig in Walter zijn lectoraat terugkomen: innovatieve organisatievormen, de betekeniseconomie, verandermanagement, future business design en de digitale wereld en exponentiele technologieën.

In Walter zijn openbare les is hij daar uitgebreid op in gegaan, buiten en boven zijn interesse in de hiervoor vermelde onderzoeksthema’s. Values Based Innovation is een upfront keuze voor een paradigma van connectie, ‘emergence’, netwerk, systeem en Ubuntu (ik ben omdat ik tot iets groter behoor). Dit laatste versterkt de directe link naar de betekeniseconomie.

Onderzoekslijn
Systeemdenken wordt een grote gemene deler van ons onderzoek, wat leidt tot de centrale onderzoeksvraag: hoe kan het bedrijfsleven (het MKB) zich flexibel en snel (agile) aanpassen aan een snel veranderende werkelijkheid? Dit zinvol onderzoeken is ‘embedded’ in concepten als systeemdenken, open innovatie, co-creatie, activeren van collectieve intelligentie.

Verder wil Walter zijn lectoraat ook bijdragen aan het opnieuw inhoud geven van zowel competentie en challenge based onderwijs (inbegrepen life long learning), als van actie onderzoek. Het Living Lab is een plaats en aanpak, die niet alleen systemisch te werk gaat met innovatie, onderwijs en onderzoek, maar die daardoor ook een vrijplaats creëert voor on-going action research in problematieken die er toe doen, die zelf snel veranderen, want die door de bedrijven zelf ingebracht worden. 

 

Verbinding met het onderwijs

Walter geeft op ad hoc basis seminars omtrent:

  • Complexiteit en de impact op betekenisvolle innovatie
  • Values based leadership in een exponentieel veranderende wereld
  • Personal transformation journeys
  • Living labs, ecosystemen en onderwijsvernieuwing

Wandelaar er is geen pad, Je legt het pad al wandelende neer.

Antonio Machado

Volg de lector

Op social media

    Twitter - Wikipedia

Project(en)

Van Prof. Dr. Walter Baets

Publicatie(s)

Van Prof. Dr. Walter Baets
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen