Jelle van Baardewijk studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Berlijn. Hij promoveerde op een onderzoek naar het wereldbeeld en de morele houding van bedrijfskundestudenten. Hij spreekt en schijft regelmatig over economie, onderwijs en maatschappij in de media. Samen met filosoof Ad Verbrugge redigeerde hij de bundels Waartoe is de universiteit op aarde? (2014) en Onderwijs in tijden van digitalisering (2017). Ook is hij co-auteur van het boek Het Goede Leven en de Vrije Markt dat als eindexamenboek filosofie wordt gebruikt van 2019 tot 2022 op het vwo. Met dat boek won hij tevens de Socrates Wisselbeker voor beste publieksboek filosofie 2018.
‘Alles met mate’ stond er op de tempel van Delphi. Wij moderne mensen vinden het heel lastig om matigheid na te streven. Toch is dat het grote thema van onze tijd: grenzen stellen aan jezelf en elkaars gedrag. De tijd van ongebreideld kapitalisme en globalisering is voorbij.
Naast zijn werk als lector aan de hogeschool is Jelle van Baardewijk als filosoof verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen van de Vrije Universiteit. Hij geeft colleges in de ‘maatschappelijke bestuurskunde’ en begeleidt scripties op het snijvlak van ethiek, beleid en bedrijf. Bovendien is hij verbonden aan Centrum Èthos, een centrum voor onderzoek, debat en onderwijs naar maatschappelijke transformaties.
Jelle is sinds 2019 lid van de Amsterdam Young Academy, een platform voor jonge wetenschappers.
Media
Verschenen in de media- Jelle van Baardewijk in gesprek met Anneloes van Staa over de coronacrisis en de gezondheidszorg.
- Opiniestuk FD "Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor internationale productieketen"
- Radio-interview op Radio1 'Verengelsing van de taal moet stoppen'
- Universiteit van Nederland over filosofie van geld
- Interview in NRC Handelsblad naar aanleiding van The Moral Formation of Business Students
- Online lezing Viisi Talks over bedrijfskundestudies
- Online interview Voor de Ommekeer over proefschrift
- Online discussie Voor de Ommekeer over de nieuwe politieke constellatie
- Discussieprogramma Het Filosofisch Kwintet over spanning financiële sector en democratie + over vrijheid als sleets begrip
- Opiniestuk NRC Handelsblad over onderwijsmythes
- Dr. Kelder en Co over universiteiten en over bedrijfskunde