Menu English

Lectoraat Bedrijfsethiek

Van dr. Jelle van Baardewijk

Momenteel is er een maatschappelijke trend gaande waarin Nederlanders steeds hogere eisen stellen aan elkaars gedrag. Deze hogere eisen zijn bijvoorbeeld te zien in de toegenomen intolerantie voor discriminatie, ecologische verwaarlozing en belastingontwijking. Ook op het werk, als consument en wat betreft de inrichting van de gehele economie stellen we hogere eisen. Niet langer vertrouwen we erop dat de marktwerking altijd efficiënt en waardenneutraal welvaart schept. Er lijkt een groeiende behoefte te zijn aan een zekere beteugeling van marktmechanismen.

Lector Jelle van Baardewijk zal de problematiek van ethische bewustwording gaan onderzoeken en in het bijzonder kijken naar het mkb. Welke morele dilemma’s spelen er in het bedrijfsleven en hoe kunnen we daar verstandig mee omgaan? Denk aan de spanning tussen duurzaamheid en omzetgroei, vaste banen en flexibele contracten, individuele en collectieve verantwoordelijkheid, lokaal versus globaal produceren. Dit zijn spanningen die mkb-ondernemingen in toenemende mate zullen raken en daarom vragen om onze aandacht.

Hoe verstandig om te gaan met de nieuwe eisen die consumenten stellen, met de organisatie van verantwoordelijkheid op ketenniveau? Wat is de rol van ondernemingen en wat vraagt om medewerking van overheden? Dit zijn de vragen die Jelle van Baardewijk verder zal oppakken in zijn onderzoek, dat overigens ook met behulp van docenten en studenten zal worden ondernomen. Als lector zal Jelle van Baardewijk de ethische vragen van het bedrijfsleven ook helpen terug te ‘vertalen’ richting het onderwijs.

Onderzoekslijn

Dit lectoraat valt de onderzoekslijn Entrepreneurial Economy van Kenniscentrum Business Innovation.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen