Menu English

Symposium laaggeletterdheid in de logopedie

Meer taal van en voor iedereen

Met dit symposium krijgt elke (toekomstige) logopedist door middel van lezingen en workshops handvatten om laaggeletterdheid te signaleren en mee om te gaan in de dagelijkse praktijk.

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn; zij hebben moeite met lezen en schrijven. Dit heeft gevolgen voor hun plaats in de maatschappij, voor hun financiële positie en voor hun gezondheid. Logopedisten kunnen als experts in communicatie laaggeletterdheid signaleren, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig. Dit symposium biedt (toekomstige) logopedisten handvatten om laaggeletterdheid te signaleren en om hier adequaat mee om te gaan. 

Datum en tijdstip

8 januari 2020 van 17:30 uur tot 21:00 uur

Locatie

Hogeschool Rotterdam, Rochussenstraat

Programma

17:30 uur  Inloop met koffie, thee en broodjes
18:00 uur Opening symposium door Judith Bokhove, Wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal.
18:15 uur  Inleiding over laaggeletterdheid met de Voorlichters gezondheid. Voorlichting over laaggeletterdheid en gezondheidsverschillen in Rotterdam.
18:30 uur  Lezing "Laaggeletterdheid en logopedie"
door Dr. Hanneke Wentink, logopedist, spraak- en taalpatholoog, Manager Nederlands & Communicatie aan de Radboud Universiteit.
18:50 uur Lezing "Laaggeletterdheid en communicatieve kwetsbaarheid" door Dr. Karin Neijenhuis, lector Zorg voor Communicatie bij Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam.
19:15 uur Pauze
19:30 uur

Workshoprondes door:

Pharos: In deze workshop worden er casussen uit het werkveld besproken om de communicatie met laaggeletterde cliënten te optimaliseren. Daarnaast is er materiaal beschikbaar ter ondersteuning van de communicatie in de zorgpraktijk.

Ervaringsdeskundigen: In deze workshop is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met personen die voorheen laaggeletterd waren.

Taalorganisaties: In deze workshop wordt ingegaan op het aanbod van taaltrajecten in Rotterdam met als doel de samenwerking met logopedisten te bevorderen.

Voorlichters gezondheid: In deze workshop wordt verder ingegaan op de relatie tussen taal en gezondheid middels een rollenspel en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

20:30 uur

Afsluiting en borrel