Menu English

Openbare les Petra Poelmans

28 november 2023

Op dinsdag 28 november houdt Petra Poelmans haar openbare les 'Bouwen aan motiverende leeromgevingen' in de schouwburg in Middelburg, Molenwater 99, Middelburg. De openbare les is ook te volgen via een live stream.

Petra bespreekt de rol van motivatie tijdens leren. Wat is motivatie eigenlijk? Hoe kun je als docent bouwen aan een motiverende leeromgeving? En wat is de rol van de leerling eigenlijk?

Voorafgaand aan de openbare les is er een plenair gedeelte en zijn er verschillende workshops te volgen. 

Programma

13.00 uur Inloop voor iedereen die heel de dag deelneemt
13.30 uur Plenaire start met debat
14.30 uur Workshops
15.30 uur Inloop voor iedereen die zich heeft aangemeld voor alleen de lectorale rede 
  Speeddate met leden kenniskring
16.00 uur Openbare les
17.00 uur Borrel

 

Workshops

een overzicht van de inhoud

Leren leren gaat niet vanzelf - maar hoe dan wel?

Patrick Sins, Hogeschool Rotterdam

Je mag verwachten dat leerlingen iets leren over biologie, economie, Nederlandse taal en wiskunde. En dat ze die kennis leren toepassen. Maar als voorbereiding op het vervolgonderwijs en daarna mag je bovendien hopen dat ze ook iets leren over hoe je moet leren. Hiermee bedoel ik dat ze ook instructie krijgen over welke strategieën je het best kan gebruiken om te leren of om kennis te verwerven. Het gaat dan bijvoorbeeld over het gebruiken van je voorkennis, het maken van aantekeningen, het stellen van doelen, het bijhouden van een planning en het checken of je iets begrijpt. Dit zijn bovendien strategieën die volgens onderwijsonderzoek zorgen voor betere leerprestaties en meer motivatie. Ondanks dat leerlingen onmiskenbaar veel kennis opdoen, lijkt het er echter op dat leren leren nog weinig aandacht krijgt tijdens de les. Tijdens deze workshop laat ik zien zien wat hierachter steekt, wat volgens onderzoek ‘werkt' en wat je zelf kan doen om het leren leren van leerlingen in je eigen klas te bevorderen. 

Samen onderzoekend werken aan onderwijskwaliteit

Jeroen S. Rozendaal, Hogeschool Rotterdam

Samen onderzoekend werken is een praktische hands-on methodiek om met collega’s te werken aan het systematisch en geïnformeerd oplossen van praktijkvraagstukken, bijvoorbeeld met betrekking tot de motivatie van leerlingen. In deze workshop maak je kennis met deze methodiek en oefenen je met het kiezen en verhelderen van een relevant praktijkvraagstuk dat speelt in je eigen lessen.

Lezen? Tuurlijk wel!

Hilde Kooiker (HZ University of Applied Sciences) en Petra Bokhove (Scalda)

Lezen is een vaardigheid die van belang is in vrijwel alle vakken. Helaas zien we dat het lezen en echt doorgronden van een tekst leerlingen steeds minder goed lijkt af te gaan. Bovendien is de motivatie voor lezen vaak ver te zoeken. In deze workshop gaan we in op de relatie tussen leesvaardigheid en leesmotivatie en we geven je een aantal praktische handvatten en tools mee om leerlingen actief aan de slag te laten gaan met teksten in verschillende vakken. 

Petra werd geïnterviewd door lector Jeroen S. Rozendaal over haar lectoraat en openbare les. Bekijk de video hieronder. 

Meer informatie

Via deze link kun je je aanmelden voor deze bijeenkomst. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Details

Datum Dinsdag 28 november 2023
Tijd 13.00 - 17.30 uur

Locatie

Schouwburg Middelburg, Molenwater 99, 4331 SG Middelburg

 

Het lectoraat Motiverende leeromgevingen is een initiatief van Calvijn College, Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, Mondia Scholengroep, OZEO, VO Zeeuws-Vlaanderen en Hogeschool Rotterdam.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen