Ga direct naar de content

Start up

Onderzoekslijn van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

In deze fase wordt de stap gezet van initiatief naar start up. Maar om daadwerkelijk te kunnen starten zijn kennis, middelen en startkapitaal benodigd. Wanneer de eerste stap gezet is, dient er gewerkt te worden aan het continueren en succesvol maken van de onderneming. Wat kan er geleerd worden van andere start ups?

Binnen deze onderzoekslijn richten we ons op het team. Wat maakt een start up innovatief? 

Onder deze onderzoekslijn vallen de volgende deelvragen: 

 • Wat zijn de lessen van het succes van Silicon Valley voor start ups in Nederland?
 • Welke alternatieve financiering gebruiken succesvolle start ups?
 • Welke innovatiekracht ontstaat bij start ups door het inbedden van circulaire economie en duurzaamheid?
 • Welke condities in het ecosysteem maken van een groep innovatieve en ondernemende individuen een succesvolle start up?

Projecten

Binnen deze onderzoekslijn
 • Silicon Valley

  Al meer dan een kwart eeuw is Silicon Valley het epicentrum van succesvolle innovatie, spraakmakende hightech bedrijven en een inspirerende ondernemerscultuur. In dit project wordt het geheim van deze innovatieve hotspot onderzocht en in kaart gebracht. Wat kunnen we in Nederland van Silicon Valley leren?

 • Innovatieve financieringsvormen

  Als gevolg van de kredietcrisis zijn door de banken de duimschroeven aangedraaid. Hierdoor konden en kunnen starters en ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf moeilijk aan financiering komen. Ze worden gedwongen te zoeken naar nieuwe, innovatieve vormen van financieren.

 • Hidden Talents

  Een belangrijke stap in integratie van vluchtelingen is de weg naar de arbeidsmarkt. In de klassieke benadering wordt gekozen voor een baan bij een bestaand bedrijf. In het project Hidden Talents wordt voor een andere benadering gekozen, namelijk het ondernemerschap.

 • Duurzaam ondernemen

  Bij duurzaam of verantwoord ondernemen staat aandacht voor het milieu, maatschappij, medewerkers en rendement centraal. Organisaties die duurzaam ondernemen doen dit met een grote maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie. In dit onderzoek wordt gekeken hoe mkb-bedrijven hun voordeel uit duurzaam ondernemen kunnen halen.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.