Ga direct naar de content

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

Innovatie en ondernemerschap in de Rotterdamse regio

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap (KcIO) is binnen Hogeschool Rotterdam dé kennisplek op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Door het verrichten en ondersteunen van praktijkgericht onderzoek voor het Economisch Domein en het bedrijfsleven, ondersteunt het kenniscentrum bedrijven en studenten van Hogeschool Rotterdam.

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap koppelt onderwijs, onderzoek en praktijk aan elkaar. Dit gebeurt aan de hand van concrete bedrijfsproblemen die nu spelen of eerder gespeeld hebben. Enerzijds werken we samen met grote en kleine bedrijven die een innovatief idee hebben en dat naar de markt willen brengen. Anderzijds werken we samen met bedrijven die hun managementprocessen (financieel, organisatorisch) willen verbeteren. Bij het KcIO werken lectoren die hun sporen in het bedrijfsleven of in het publieke domein hebben verdiend. Onderzoekers en (hoofd-)docenten ondersteunen hen in het onderzoek.

Onderzoekslijnen

van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap
 • Stand up

  Een ondernemende houding is belangrijk voor de startende professional. Deze mindset is niet enkel belangrijk voor individuen die hun eigen onderneming willen starten, maar ook voor de toekomstige professional die aan de slag gaat in een bestaande, innovatieve onderneming.

 • Start up

  In deze fase wordt de stap gezet van initiatief naar start up. Maar om daadwerkelijk te kunnen starten zijn kennis, middelen en startkapitaal benodigd. Wanneer de eerste stap gezet is, dient er gewerkt te worden aan het continueren en succesvol maken van de onderneming. Wat kan er geleerd worden van andere start ups?

 • Scale up

  De start up is inmiddels een succesvolle onderneming en het is tijd voor de volgende stap; opschalen. Ondernemingen kunnen op verschillende manieren groeien; organisch, overnames of door samenwerking. Voor de eerste twee opties is veel geld benodigd, in het laatste geval zal een gezamenlijke strategie gevormd moeten worden die voor beide organisaties voordelen biedt.

Actuele projecten

Actueel en interessant
 • Innovatieve financieringsvormen

  Als gevolg van de kredietcrisis zijn door de banken de duimschroeven aangedraaid. Hierdoor konden en kunnen starters en ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf moeilijk aan financiering komen. Ze worden gedwongen te zoeken naar nieuwe, innovatieve vormen van financieren.

 • Smart Industry

  Slimme manieren bedenken om efficiënter, goedkoper en duurzamer te werken. Dat is waar Smart Industry om draait. Wat hebben Rotterdamse maakbedrijven nodig om hun succes rate voor groei met Smart Industry te vergroten?

 • Ondernemende houding

  De beroepspraktijk verwacht steeds meer dat werknemers meedenken in kansen en actief handelen. In dit onderzoek wordt gekeken naar start ups en scale ups en wat zij verwachten voor ondernemende houding van hun medewerkers.

Verbinding met het onderwijs

Verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek


Praktijkgericht onderzoek is voor Hogeschool Rotterdam belangrijk om het geambieerde eindniveau van het bacheloronderwijs te realiseren. De verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek krijgt vorm in de samenwerking tussen opleidingen en kenniscentra.

Meer informatie

Nieuws

Actueel binnen het kenniscentrum
 • Lector Peter Ester zit boardmeeting RESCUE project voor

  Nieuws

  Op maandag 17 en dinsdag 18 oktober zat lector Peter Ester de boardmeeting voor van het RESCUE project in Brussel. Peter was hiervoor gevraagd door de Europese Commissie.

 • Onderwijs voor de ‘next economy’

  Nieuws

  Woensdag 5 oktober organiseerden TEDxRotterdam, Clean Tech Delta en BlueCity het evenement ‘Clean Tech Meets the Next Economy’. Vernieuwers op dit gebied deelden hun expertise en visie over schone technologie. Associate lector Ron Ainsbury was een van hen en sprak over hoe het onderwijs in zou moeten spelen op deze nieuwe ontwikkeling.

 • ‘De verandering van de Rotterdamse haven moet sneller’

  Nieuws

  ‘De haven van Rotterdam moet innoveren om te kunnen overleven’ zegt Arjen van Klink, directeur Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap van Hogeschool Rotterdam. Samen met Bas Janssen van Deltalinqs was hij op 5 oktober te gast bij BNR Nieuwsradio. Beiden gaven hun visie op de haven van Rotterdam en diens functie in de Nederlandse economie.

 • Guy Bauwen innovatie-expert op KvK 'Dag van de Innovatie'

  Nieuws

  Dit jaar was het voor de tweede keer dat de Kamer van Koophandel op 29 september de Dag van de Innovatie organiseerde. Lector Guy Bauwen was gevraagd als expert deel te nemen aan het programmaonderdeel The Exptert Den in Rijswijk en reikte aan het einde van de dag de prijs uit aan de winnaars van de Studentenchallenge.

Activiteiten

Van het kenniscentrum
 • 03 nov

  Inspiratiesessie A New Business Model

  Sociale en maatschappelijke problemen kunnen invloed op de organisatie hebben. Het aanpakken van deze problemen is complex en vereist een multidisciplinaire aanpak. Een oplossing kan alleen gevonden worden door het met verschillende stakeholders, met vaak met tegenstrijdige doelen, samen te werken. Ron Ainsbury vertelt in deze inspiratiesessie hoe deze problemen opgelost kunnen worden door samen te werken met de concurrentie.

 • 07 nov

  International Week of Risk Management Gaming

  Risk management has become more necessary as a tool to keep organisations alive. This was proven by several financial scandals back in the 1990s, but especially since the 2007 credit crisis. Getting staff involved in the risk management process is key to successfully assessing and mitigating risks, hence modules on risk management are offered in higher education.

 • 17 nov

  Peter Ester spreker op How To Get There Summit

  Lector Human Capital Peter Ester spreekt op 17 november op het grote innovatie evenement 'How To Get There Summit'. Samen met medeauteur Arne Maas vertelt hij in een ‘How To Session’ over hun boek en het onderzoek dat zij daarvoor deden naar de ondernemerscultuur in Silicon Valley.

Locatie

Hier zijn we te vinden

Kralingse Zoom

Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

010 - 794 4441

Programmadirecteur

Dr. H.A. (Arjen) van Klink
010 - 794 6735
h.a.van.klink@hr.nl

Secretariaat

Helen Josee van Oosten
010 - 794 4441
h.j.van.oosten@hr.nl
Shalini Panchoe-Jagroep
010 - 794 7021
s.v.panchoe-jagroep@hr.nl
 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.