Ga direct naar de content

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

Innovatie en ondernemerschap in de Rotterdamse regio

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap (KcIO) is binnen Hogeschool Rotterdam dé kennisplek op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Door het verrichten en ondersteunen van praktijkgericht onderzoek voor het Economisch Domein en het bedrijfsleven, ondersteunt het kenniscentrum bedrijven en studenten van Hogeschool Rotterdam.

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap koppelt onderwijs, onderzoek en praktijk aan elkaar. Dit gebeurt aan de hand van concrete bedrijfsproblemen die nu spelen of eerder gespeeld hebben. Enerzijds werken we samen met grote en kleine bedrijven die een innovatief idee hebben en dat naar de markt willen brengen. Anderzijds werken we samen met bedrijven die hun managementprocessen (financieel, organisatorisch) willen verbeteren. Bij het KcIO werken lectoren die hun sporen in het bedrijfsleven of in het publieke domein hebben verdiend. Onderzoekers en (hoofd-)docenten ondersteunen hen in het onderzoek.

Onderzoekslijnen

van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap
 • Stand up

  Een ondernemende houding is belangrijk voor de startende professional. Deze mindset is niet enkel belangrijk voor individuen die hun eigen onderneming willen starten, maar ook voor de toekomstige professional die aan de slag gaat in een bestaande, innovatieve onderneming.

 • Start up

  In deze fase wordt de stap gezet van initiatief naar start up. Maar om daadwerkelijk te kunnen starten zijn kennis, middelen en startkapitaal benodigd. Wanneer de eerste stap gezet is, dient er gewerkt te worden aan het continueren en succesvol maken van de onderneming. Wat kan er geleerd worden van andere start ups?

 • Scale up

  De start up is inmiddels een succesvolle onderneming en het is tijd voor de volgende stap; opschalen. Ondernemingen kunnen op verschillende manieren groeien; organisch, overnames of door samenwerking. Voor de eerste twee opties is veel geld benodigd, in het laatste geval zal een gezamenlijke strategie gevormd moeten worden die voor beide organisaties voordelen biedt.

Actuele projecten

Actueel en interessant
 • Innovatieve financieringsvormen

  Als gevolg van de kredietcrisis zijn door de banken de duimschroeven aangedraaid. Hierdoor konden en kunnen starters en ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf moeilijk aan financiering komen. Ze worden gedwongen te zoeken naar nieuwe, innovatieve vormen van financieren.

 • Smart Industry

  Slimme manieren bedenken om efficiënter, goedkoper en duurzamer te werken. Dat is waar Smart Industry om draait. Wat hebben Rotterdamse maakbedrijven nodig om hun succes rate voor groei met Smart Industry te vergroten?

 • Ondernemende houding

  De beroepspraktijk verwacht steeds meer dat werknemers meedenken in kansen en actief handelen. In dit onderzoek wordt gekeken naar start ups en scale ups en wat zij verwachten voor ondernemende houding van hun medewerkers.

Verbinding met het onderwijs

Verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek


Praktijkgericht onderzoek is voor Hogeschool Rotterdam belangrijk om het geambieerde eindniveau van het bacheloronderwijs te realiseren. De verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek krijgt vorm in de samenwerking tussen opleidingen en kenniscentra.

Meer informatie

Nieuws

Actueel binnen het kenniscentrum
 • Geslaagde eerste editie International Week of Risk Management Gaming

  Nieuws

  Van 7 tot en met 11 november stonden er voor 13 Hogeschool Rotterdam studenten geen normale lessen op het programma. Zij namen samen met 24 studenten uit Letland en Litouwen deel aan de International Week of Risk Management Gaming (IWOR), die door Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap werd georganiseerd op Hogeschool Rotterdam locatie Museumpark in Rotterdam.

 • Boekoverhandiging ‘Silicon Valley: Planet Startup’ aan minister-president Mark Rutte

  Nieuws

  Donderdag 3 november brachten lector Peter Ester, coauteur Arne Maas en programmadirecteur Arjen van Klink een bezoek aan het Torentje in Den Haag. Zij overhandigden de premier een exemplaar van het boek ‘Silicon Valley: Planet Startup’.

 • Lector Peter Ester zit boardmeeting RESCUE project voor

  Nieuws

  Op maandag 17 en dinsdag 18 oktober zat lector Peter Ester de boardmeeting voor van het RESCUE project in Brussel. Peter was hiervoor gevraagd door de Europese Commissie.

 • Onderwijs voor de ‘next economy’

  Nieuws

  Woensdag 5 oktober organiseerden TEDxRotterdam, Clean Tech Delta en BlueCity het evenement ‘Clean Tech Meets the Next Economy’. Vernieuwers op dit gebied deelden hun expertise en visie over schone technologie. Associate lector Ron Ainsbury was een van hen en sprak over hoe het onderwijs in zou moeten spelen op deze nieuwe ontwikkeling.

Activiteiten

Van het kenniscentrum
 • 12 dec

  Rotterdams Kennisfestival

  Op 12 december vindt het Rotterdams Kennisfestival plaats, een initiatief van Gemeente Rotterdam en haar kennispartners. Verschillende onderzoekers van Hogeschool Rotterdam zijn aanwezig om workshops te leiden.

Locatie

Hier zijn we te vinden

Kralingse Zoom

Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

010 - 794 4441

Programmadirecteur

Dr. H.A. (Arjen) van Klink
010 - 794 6735
h.a.van.klink@hr.nl

Secretariaat

Helen Josee van Oosten
010 - 794 4441
h.j.van.oosten@hr.nl
Shalini Panchoe-Jagroep
010 - 794 7021
s.v.panchoe-jagroep@hr.nl
 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.