Ga direct naar de content

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

Innovatie en ondernemerschap in de Rotterdamse regio

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap (KcIO) is binnen Hogeschool Rotterdam dé kennisplek op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Door het verrichten en ondersteunen van praktijkgericht onderzoek voor het Economisch Domein en het bedrijfsleven, ondersteunt het kenniscentrum bedrijven en studenten van Hogeschool Rotterdam.

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap koppelt onderwijs, onderzoek en praktijk aan elkaar. Dit gebeurt aan de hand van concrete bedrijfsproblemen die nu spelen of eerder gespeeld hebben. Enerzijds werken we samen met grote en kleine bedrijven die een innovatief idee hebben en dat naar de markt willen brengen. Anderzijds werken we samen met bedrijven die hun managementprocessen (financieel, organisatorisch) willen verbeteren. Bij het KcIO werken lectoren die hun sporen in het bedrijfsleven of in het publieke domein hebben verdiend. Onderzoekers en (hoofd-)docenten ondersteunen hen in het onderzoek.

Onderzoekslijnen

van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap
 • Stand up

  Een ondernemende houding is belangrijk voor de startende professional. Deze mindset is niet enkel belangrijk voor individuen die hun eigen onderneming willen starten, maar ook voor de toekomstige professional die aan de slag gaat in een bestaande, innovatieve onderneming.

 • Start up

  In deze fase wordt de stap gezet van initiatief naar start up. Maar om daadwerkelijk te kunnen starten zijn kennis, middelen en startkapitaal benodigd. Wanneer de eerste stap gezet is, dient er gewerkt te worden aan het continueren en succesvol maken van de onderneming. Wat kan er geleerd worden van andere start ups?

 • Scale up

  De start up is inmiddels een succesvolle onderneming en het is tijd voor de volgende stap; opschalen. Ondernemingen kunnen op verschillende manieren groeien; organisch, overnames of door samenwerking. Voor de eerste twee opties is veel geld benodigd, in het laatste geval zal een gezamenlijke strategie gevormd moeten worden die voor beide organisaties voordelen biedt.

Actuele projecten

Actueel en interessant
 • Innovatieve financieringsvormen

  Als gevolg van de kredietcrisis zijn door de banken de duimschroeven aangedraaid. Hierdoor konden en kunnen starters en ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf moeilijk aan financiering komen. Ze worden gedwongen te zoeken naar nieuwe, innovatieve vormen van financieren.

 • Smart Industry

  Slimme manieren bedenken om efficiënter, goedkoper en duurzamer te werken. Dat is waar Smart Industry om draait. Wat hebben Rotterdamse maakbedrijven nodig om hun succes rate voor groei met Smart Industry te vergroten?

 • Ondernemende houding

  De beroepspraktijk verwacht steeds meer dat werknemers meedenken in kansen en actief handelen. In dit onderzoek wordt gekeken naar start ups en scale ups en wat zij verwachten voor ondernemende houding van hun medewerkers.

Verbinding met het onderwijs

Verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek


Praktijkgericht onderzoek is voor Hogeschool Rotterdam belangrijk om het geambieerde eindniveau van het bacheloronderwijs te realiseren. De verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek krijgt vorm in de samenwerking tussen opleidingen en kenniscentra.

Meer informatie

Nieuws

Actueel binnen het kenniscentrum
 • Hogeschool Rotterdam presenteert zijn onderzoeken

  Nieuws

  In een gevarieerd programma presenteerde Hogeschool Rotterdam op donderdag 22 september zijn opbrengsten van recent onderzoek. De dag had als thema ‘zaaien en oogsten' en was georganiseerd door Kenniscentrum Zorginnovatie. Ook Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap was aanwezig en presenteerde zijn onderzoeken.

 • Financieren van maatschappelijke ondernemingen

  Nieuws

  Tijdens de bijeenkomst werden de bezoekers meegenomen in de wereld van sociaal ondernemerschap. Arjen van Klink van Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap ging tijdens zijn presentatie in op de financieringsmogelijkheden van maatschappelijke ondernemingen.

 • Studenten winnen smartwatch bij HRM Case Battle

  Nieuws

  Op 27, 28 en 29 juni stond er voor de derdejaars studenten van de opleiding Human Resource Management iets anders op het programma dan de gebruikelijke lessen. Deze drie dagen namen zij het tegen elkaar op in een case competitie.

 • Lector Arie de Wild te gast bij BNR

  Nieuws

  Arie de Wild, lector Gedragseconomie bij Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap, schoof op zaterdag 11 juni jl. aan bij BNR radioprogramma ZZP Café. Hem was gevraagd zijn gedragseconomische visie te geven op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Activiteiten

Van het kenniscentrum
 • 06 okt

  Inspiratiesessie Soft Due Diligence Check

  Uit onderzoek blijkt dat 65% tot 85% van de overnames mislukt. Een enorm percentage dat volgens onderzoekers aan verschillende oorzaken te wijten valt. Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap deed onderzoek naar deze mislukte overnames en ontwikkelde de Soft Due Diligence Check. Een tool die het slagingspercentage moet laten toenemen.

 • 14 okt

  Meet & Greet en IT Risk Seminar

  Op 14 oktober a.s. organiseert Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met Hogeschool Rotterdam en Genootschap voor Risicomanagement een Meet & Greet en seminar rondom het thema risicomanagement.

 • 07 nov

  International Week of Risk Management Gaming

  Risk management has become more necessary as a tool to keep organisations alive. This was proven by several financial scandals back in the 1990s, but especially since the 2007 credit crisis. Getting staff involved in the risk management process is key to successfully assessing and mitigating risks, hence modules on risk management are offered in higher education.

Locatie

Hier zijn we te vinden

Kralingse Zoom

Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam

Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap

010 - 794 4441

Programmadirecteur

Dr. H.A. (Arjen) van Klink
010 - 794 6735
h.a.van.klink@hr.nl

Secretariaat

Helen Josee van Oosten
010 - 794 4441
h.j.van.oosten@hr.nl
Shalini Panchoe-Jagroep
010 - 794 7021
s.v.panchoe-jagroep@hr.nl
 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.