Ga direct naar de content

Kenniscentrum Duurzame HavenStad

Verbinding tussen stad en haven

Kenniscentrum Duurzame HavenStad richt zich op het ontwikkelen van kennis, inzicht en oplossingen voor de transitie van Rotterdam naar een duurzame havenstad. Dit doen we door middel van praktijkgericht onderzoek. We focussen ons daarbij op kennisontwikkeling voor het beoogde werkveld van de studenten van Hogeschool Rotterdam, zodat de ontwikkelde kennis van waarde is voor de opleidingen van Hogeschool Rotterdam.

Toon:

Actuele projecten

Actueel en interessant
 • BIM Bouw Informatie Model

  BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3 dimensionaal Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector.

 • INTRALOG

  Onderzoek naar autonoom rijdende slimme voertuigen in de haven van Rotterdam. “ Schoner, veiliger, goedkoper en sneller naar de 24 uurs economie”

 • Innovatieve Monitoring Waterkwaliteit

  Onderzoek naar waterkwaliteit op moeilijk bereikbare plaatsen met onderwaterdrones en het in beeld krijgen van de technische mogelijkheden en beperkingen.

Onderzoekslijnen

van Kenniscentrum Duurzame HavenStad
 • High Tech droge voeten in de Rotterdamse Delta

  Het huidige systeem van waterwerken, onderhoud en professionals is helaas niet lang meer volhoudbaar, waarmee de dreiging van het water opnieuw de kop opsteekt.

 • Moving @ Rotterdam

  Rotterdam is uniek omdat het een aantrekkelijke stad combineert met een wereldhaven, met het huidige systeem en middelen komen de mobiliteit en bereikbaarheid echter zo in het gedrang dat die mooie havenstad misschien niet overeind blijft.

 • Nieuwe bedrijvigheid voor Rotterdam

  Zowel de haven als de stad vormen een belangrijke basis voor het economisch potentieel van Rotterdam, maar dat potentieel moet wel ontwikkeld blijven en zich liefst ontwikkelen in de richting van een circulaire economie met moderne bedrijvigheid.

 • Op weg naar groene chemie en groene materialen

  Rotterdam kent veel zware industrie, waaronder de chemische procesindustrie, die als gevolg van de lineaire economie materialen en producten oplevert die aan het eind van hun levenscyclus in toenemende mate voor maatschappelijke problemen zorgen.

 • Opschaalbare energieneutrale renovatie

  Om te voldoen aan de opgave om in 2050 een volledig energieneutrale gebouwde omgeving te hebben moeten op geweldig grote schaal woningen worden aangepast, voor weinig geld en in weinig tijd en toch nog aantrekkelijk voor alle betrokkenen.

 • Schip van de toekomst

  Veel van de bestaande technologie om circulariteit te bereiken zijn minder geschikt voor toepassing in een scheepsomgeving, toch zou het goed zijn als er flinke slagen in die richting worden gemaakt zodat ook de scheepvaart minder afhankelijk wordt van niet hernieuwbare grondstoffen en niet duurzaam opgewekte energie.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.