Menu Zoeken English

Industrie

Onderzoekslijn van Kenniscentrum Duurzame HavenStad

Rotterdam heeft veel industrie en is daarmee een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Om de legitimiteit en continuïteit van deze motor te waarborgen is een ware energietransitie nodig.

De industrie produceert op zeer grote schaal brandstoffen en half-fabricaten uit ruwe grondstoffen zoals aardolie(fracties) en aardgas of stoffen die op basis van deze stromen gevormd zijn. Deze halffabricaten zijn de legoblokjes waar grotendeels buiten Nederland de vele producten gemaakt worden die deze halffabrikaten bevatten; varierend van kleding, tot zeilboten en van huidverzorgingsproducten tot dashboards van auto’s. 
Door de omvang en de aard van haar productie draagt de Nederlandse industrie sterk bij aan de broeikasgasemissies van Nederland. In 2018 stootte de industrie direct 44,9 miljoen ton CO2equivalenten uit 24% van het totaal. De industrie heeft in het kader van het klimaatakkoord opdracht gekregen om in totaal 19,4 Mton minder CO2 te produceren in 2030 dan 2015. Dit is een grote opgave voor de industrie.
 
Bij het lectoraat onderzoeken we hoe we de energietransitie kunnen ondersteunen enerzijds door ons te richten op technologieën die de vraag naar energie verlagen en anderzijds door onderzoek te doen naar manieren om over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.
We doen dit door vragen van de industrie op een gestructureerde manier te onderzoeken. Op een manier waarop zowel docenten als studenten hun kennis kunnen verdiepen en verbreden en een beter beeld krijgen van de beroepspraktijk.  

Onderwerpen waarop we actief zijn:

  • Warmtepompen in de industrie 
  • Transitie van energievoorziening bij hoge temperatuur processen zoals hogedruk boilers en fornuizen in de industrie
  • Verkennen potentieel spinning disc reactoren (combinatie van modelleren en experimenteren)
  • Circulair produceren van kunststoffen. verwachte situaties en operationele kansen en bedreigingen.

Projecten

Binnen deze onderzoekslijn

Lectoren

Aangesloten bij deze onderzoekslijn

Onderzoekers

Aangesloten bij deze onderzoekslijn

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen