Menu English

Rotterdamse creatieve industrie maakt ongekende groei door

21 september 2018

Creating 010, een van de vijf kenniscentra van Hogeschool Rotterdam, heeft in samenwerking met het Rotterdamse onderzoeksbureau NEO Observatory onderzoek gedaan naar de creatieve industrie in Rotterdam. De prachtige resultaten zijn te lezen in de Rotterdam Monitor Creatieve Industrie 2018 die vandaag is verschenen.

De algehele conclusie is dat het uitstekend gaat met de creatieve sector in Rotterdam. Zowel in de creatieve industrie als in de sector informatie- en communicatietechnologie, die samen de creatieve sector vormen, is de banengroei bovengemiddeld. Daarmee draagt deze sector substantieel bij aan de groei van de Rotterdamse economie.

Een op de vier nieuwe banen die er sinds 2014 zijn bijgekomen, kwam namelijk van de creatieve sector. Van elke vijf euro die Rotterdam in diezelfde periode meer verdiende dan voorheen, kwam er een uit de creatieve sector. Daarmee is de creatieve sector een belangrijke motor van de recente opleving van de Rotterdamse economie.  In 2017 is 7,3 procent van de Rotterdamse banen te vinden in de creatieve sector. Van de toegevoegde waarde die in Rotterdam in 2016 is gegenereerd is 5,6 procent afkomstig van de creatieve sector.

De onderzoekers stellen vast dat de creatieve sector een belangrijke rol speelt in de gedaanteverandering van de Rotterdamse economie. Die ontwikkelt zich van een vooral op de haven gebaseerde economie naar een brede op consumenten- en kennisdiensten gebaseerde economie. Binnen de creatieve industrie zijn het vooral de creatieve zakelijke dienstverlening (onder meer design) en de kunsten die zorgen voor extra-banen. Binnen ICT zorgen vooral software en facilitaire diensten voor banengroei. Verder stellen de onderzoekers vast dat, ondanks de recente, bovengemiddelde groei de creatieve industrie in Rotterdam niet bijzonder is oververtegenwoordigd in de Havenstad, vergeleken met het landelijk gemiddelde. ICT is zelfs ondergerepresenteerd. De groei in beide sectoren markeert een inhaalslag en illustreert de groeipotentie, aldus het onderzoek.

Het rapport is te downloaden via: https://crea010.com/rdammonitor

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen